Metro
Metro Nieuws 18 jan 2015 / 15:55 uur

Kok Bart van Olphen verovert de wereld via Instagram

De Nederlandse kok Bart van Olphen maakt furore op YouTube en Instagram met zijn ultrakorte kookprogramma’s. Op Instagram laat hij via zijn account BartsFishTales in filmpjes van vijftien seconden zien hoe je lekker een duurzaam gevangen visje bereidt. Van Olphen werd ontdekt door Jamie Oliver en sindsdien stijgt de ster van de eigenzinnige vischef nog sneller. Ook in de Verenigde Staten hebben visliefhebbers chef Bart ontdekt. Metro New York sprak hem.

Hoe kwam je erbij om op Instagram een kookprogramma te beginnen?

Tien jaar geleden werkte ik in een sterrenrestaurant in Parijs en realiseerde ik me dat er achter alle vis die de keuken binnenkwam een verhaal zat. Vis is een van de laatste producten die we nog echt in het wild vangen. Ik wilde het verhaal vertellen van de vissers en de kleinschalige visserij.

De filmpjes duren maar vijftien seconden, hoe uitdagend is dat voor jou?

We hebben ons zeker afgevraagd of het mogelijk was het prepareren en koken van in die korte tijd te laten zien. Maar uiteindelijk laat het daardoor zien hoe makkelijk het eigenlijk is.

De filmpjes doen een beetje denken aan de korte, stomme films uit de jaren 20. Is dat de bedoeling?

Haha, eigenlijk was de Britse kok Keith Floyd (overleden in 2009; red.) mijn inspiratie. Hij kookte op het strand, bij mensen thuis, op boten en regelmatig met een slok teveel op. Als het mis ging, jammer dan. Het was naturel.

Doe je goede zaken dankzij social media?

Dat is niet de reden waarom ik er mee ben begonnen, maar: best wel. Ik ben nog maar iets langer dan een jaar geleden begonnen met Instagram en heb inmiddels bijna zeventigduizend volgers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kok Bart van Olphen verovert de wereld via Instagram
Sluiten