Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 26 jan 2015 / 17:55 uur

‘Kobani volledig heroverd op IS’

Na vier maanden van gevechten en bombardementen hebben Koerdische strijders in Syrië de grensstad Kobani weer volledig in handen. Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Opluchting

Door alle gevechten en bommen ligt de stad grotendeels in puin. Dit weerhoudt de inwoners echter niet om uitbundig te vieren dat terreurbeweging IS is verdreven, aldus een Turkse Koerd. Honderden mensen zouden zich aan de Turks-Syrische grens hebben verzameld om te zien wat er gebeurt. “Ik kan de YPG-vlag zien wapperen boven Kobani. Je hoort straaljagers over de stad heen vliegen,” tekent persbureau ANP op. “Mensen dansen en zingen, er is vuurwerk. Iedereen heeft een enorm gevoel van opluchting.”

Lees ook: Koerden winnen langzaamaan IS-stad Kobani terug

Hulp

De Syrische Koerden (YPG) die de stad heroverden kregen hulp van de coalitie onder leiding van de Amerikanen, die vrijwel dagelijks stellingen van IS bombardeerden. Ook de Iraaks-Koerdische peshmerga’s vochten mee in het conflict.

Lees ook: Tweehonderd peshmerga’s via Turkije naar Kobani

Wegens de gevechten om de stad zijn tienduizenden Syriërs over de grens met Turkije gevlucht. Rondom de grensstad zijn nog wel IS-strijders gelegerd. Het is onduidelijk wat deze nu gaan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Kobani volledig heroverd op IS’
Sluiten