Thomas Stevens
Thomas Stevens Nieuws 10 jan 2015

Klopjacht naar vriendin gijzelnemer supermarkt

Frankrijk maakt massaal jacht op de 26-jarige Hayat Boumeddiene. Zij wordt niet alleen gelinkt aan de dodelijke schietpartij in Montrouge donderdag, waarbij een agente overleed, maar ook aan de gijzeling in de joodse supermarkt vrijdag, waarbij vier gijzelaars zijn vermoord en twee agenten gewond zijn geraakt.

Het lot van Boumeddiene was eerder nog onduidelijk. In de nacht van vrijdag op zaterdag meldden verschillende media echter stellig dat zij de metgezel en vriendin was van de doodgeschoten gijzelnemer Amedy Coulibaly. Volgens de Franse krant Le Parisien behoort ze niet tot de personen “die zijn gedood of gewond raakten bij het beëindigen van de gijzelacties.” De krant baseert zich hierbij op “een bron dichtbij het onderzoek.”

Mogelijk is ze ontsnapt tijdens het chaotische moment waarop de bevrijde gijzelaars wegrenden uit de supermarkt. Zeker tien mensen hebben het pand levend verlaten.

Lees ook: Meer dan 5 miljoen keer #JeSuisCharlie

Volgens justitie kenden Coulibaly en de broers Chérif en Saïd Kouachi, die de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo pleegden, elkaar goed. De vriendin van Coulibaly en Chérif hebben in 2014 meer dan 500 telefoongesprekken met elkaar gevoerd, zo heeft procureur François Molins bekendgemaakt.

Vanwege de terroristische aanslagen in Frankrijk zitten nog vijf mensen in de cel, aldus Molins. Waarvan ze precies worden verdacht, is niet bekend. Molins zei verder dat hij erachter wil zien te komen waar de wapens van de terroristen vandaan kwamen, en of de daders instructies hebben ontvangen “uit Frankrijk, Jemen of andere landen.”

Lees ook: Hollande: dreiging voor Frankrijk nog niet voorbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klopjacht naar vriendin gijzelnemer supermarkt
Sluiten