Jeroen Welling
Jeroen Welling Nieuws 9 jan 2015

Klopjacht Franse politie op terreurbroers (Updates)

Update 19:35: Naast de zoektocht in de verschillende dorpen, is deze nu ook uitgebreid naar een bos in de omgeving. De twee broers hebben hun auto achtergelaten en zijn te voet verder gegaan. Mogelijk verbergen zij zich in het bos van Retz, dat qua oppervlakte groter is dan Parijs. Volgens The Telegraph is een helikopter over het bos gevlogen en hebben tientallen politievoertuigen zich in en rond het bos verspreid.

Update 19:15: Er zijn tot donderdagavond negen mensen aangehouden in verband met de aanslag. Dit heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdagavond gezegd. Donderdagochtend was er nog sprake van zeven aanhoudingen.

Update 16:45:In de Franse regio Picardië hebben de autoriteiten opgeschaald naar het allerhoogste dreigingsniveau voor terreuraanslagen. In de dorpen Villers-Cotterêts, Crocy en Crépy-en-Valois hebben speciale eenheden huizen en een boerderij doorzocht. Ook worden wegversperringen opgeworpen in de omgeving van de plaats Villers-Cotterêts. Uit voorzorg zijn sommige overheidsgebouwen gesloten. Andere worden bewaakt. Sportwedstrijden zijn voor de zekerheid afgelast.

Update 15:55:

Boven het huis in het dorpje Crépy-en-Valois, waar de broers zouden zitten, cirkelen helikopters. Ook zijn het leger en terreureenheden inmiddels in groten getale aanwezig. De mannen hebben volgens ooggetuigen maskers op en verbergen hun wapens niet. Ook zouden ze een raketwerper bij zich hebben.

Crépy-en-Valois ligt zo’n vijftig kilometer ten noordoosten van Parijs. Naast het dorpje ligt de plaats Longpont: ook daar is de politie aan het zoeken.

Update 14.35:

In de achtergelaten auto van de terreurbroers heeft de politie jihadistische vlaggen en Molotovcocktails gevonden.

——————————————————

Update 14.20:

Het Franse leger heeft speciale eenheden naar de regio waar de broers gezien zijn gestuurd, meldt AFP. De verdachten zouden zich ophouden in een huis in het dorpje Crépy, meldt de zender France 3. Franse media stellen dat ze daar hun auto hebben achtergelaten.

——————————————————

Update 13.40:

De Franse politie vraagt mensen in de omgeving om geen valse geruchten te verspreiden over de moordlustige broers. Dat zou het onderzoek hinderen.

——————————————————

Update 12.00:

De gewapende broers zouden een tankstation bij Vauciennes overvallen hebben, schrijft de Franse krant Le Parisien. Volgens een ooggetuige zouden ze automatische wapens en een raketwerper bij zich hebben. Overigens komt Charlie Hebdo volgende week gewoon met een nieuwe editie.

——————————————————

Update 11.30:

Er zouden twee gewapende mannen die aan het signalement van de daders voldoen gezien zijn in het noorden van Frankrijk, meldt persbureau AFP. De verdachte mannen zouden in een witte Renault Clio zijn gezien vlakbij Villers-Cotteret, op de weg van Parijs naar Soissons. Ze hebben volgens ooggetuigen maskers op en verbergen hun wapens niet. De weg, de Route nationale 2, is er door een politiemacht afgesloten.

——————————————————

Update 11.10:

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt volgens het ANP dat de twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo in de gaten werden gehouden door de veiligheidsdiensten. Die zouden echter geen signalen hebben opgevangen dat de twee een aanslag zouden voorbereiden. Ook waren er geen lopende strafzaken of onderzoeken naar de twee.

——————————————————

De jongste van de drie vermoedelijke daders van de aanslag in Parijs heeft zich aangegeven bij de politie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bevestigd tegenover Franse media. De achttienjarige jongen is gearresteerd en vastgezet door de politie. De jongen zou zich hebben aangegeven, omdat hij zijn naam op sociale media zag opduiken in berichten over de aanslag.

De 18-jarige jongen zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Wel stond hij vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims. De verdachte gaf zich aan in de plaats Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk. Franse media meldden dat er mogelijk ook andere aanhoudingen zijn verricht. Het zou gaan om mensen die banden hebben met de twee oudere verdachten.

Lees ook: Aanslagplegers Parijs geïdentificeerdLees ook: De scherpste cartoons over aanslag Charlie HebdoLees ook: Beeld: Duizenden mensen op de been wegens Hebdo

Een klasgenoot van de jonge verdachte liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen woensdagochtend op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd. De jongen zou "overweldigd" zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De verdachte heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen.

Arrestaties

Naast de 18-jarige verdachte heeft de Franse politie nog zes mensen opgepakt, zo bevestigde de Franse premier Manuel Valls donderdag. Hij sprak van een "terroristische dreiging zonder weerga".

Onder de arrestanten is familie van de hoofdverdachten, de broers Chérif en Saïd Kouachi. De 18-jarige verdachte zou een zwager van Chérif zijn.

Pasfoto’s

De politie in Frankrijk heeft nog twee andere verdachten in het vizier. Twee van hen zijn deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs. Zij zijn 32 en 34 jaar oud. De politie maakte in de nacht van woensdag op donderdag hun identiteit bekend en publiceerde pasfoto’s.

Reims

De anti-terreuractie in de Noord-Franse stad Reims is donderdagochtend sterk afgezwakt. Er zijn minder agenten ter plaatse, hoewel het politieonderzoek in de huizen doorgaat. Dat meldden Franse media woensdag. Andere huiszoekingen in de stad Charleville-Mézières zijn afgerond.

Twee verdachten van de aanslag in Parijs verbleven de afgelopen weken in Reims, berichtte de krant Le Monde na gesprekken met de lokale jeugd. De politie begon rond elf uur ‘s avonds met de huiszoekingen. Het is niet bekend of er bewijsmateriaal is gevonden.

Slachtoffers

Inmiddels is ook bekend wie alle slachtoffers zijn. Vijf doden zijn tekenaars van het blad, namelijk Cabu, Charb, Tignous, Wolinski en Honoré. Charb werd bovendien gezien als de hoofdredacteur van het satirische blad. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord.

Lees ook: Aanslag Charlie Hebdo: Wie zijn de slachtoffers?

Onder de doden zijn ook twee agenten: Franck Brinsolaro en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schoot terwijl hij gewond op de grond ligt. Brinsolaro was belast met het beschermen van Charb.

Ook een voormalig chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand, Michel Renaud, is overleden. Verder is Frédéric Boisseau, een medewerker van de facilitaire dienst, gedood bij de aanval.

Naast de doden zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

Lees ook: Doden bij aanslag op redactie Frans weekblad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klopjacht Franse politie op terreurbroers (Updates)
Sluiten