Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 20 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Kauwgomvrij centrum? Echt niet!’

Het kauwgomoffensief van Opstelten blijkt zeven jaar na dato weinig om het lijf te hebben. Het hele centrum ligt vol met de kleverige plak.

Voor het op straat uitspugen van kauwgom is de afgelopen zeven jaar ‘een zeer beperkt aantal mensen’ op de bon geslingerd. Tussen nu en 2012 werden 137 mensen beboet voor het op straat gooien van kauwgom en het deponeren van ander vuil. Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij de gemeente Rotterdam.

Ergenis

Onder het motto ‘Spuugzat van kauwgom in de stad’ startte toenmalige burgemeester Ivo Opstelten in 2008 een campagne om af te rekenen met het plakkerige goedje op tegels en stoepen. „Kauwgom is een grote kleine ergernis van mij, van u, van vele Rotterdammers. Daarom wil ik dat nog voor de zomer in de hele binnenstad het kauwgom van de straat verwijderd is”, sprak hij destijds. Toch ligt er nog steeds plak op straat en dat terwijl er door de gemeente Rotterdam sinds 2008 gefaseerd 7 apparaten á 8000 euro aangekocht om het centrum kauwgumvrij te maken. De machines worden nog incidenteel ingezet door wijkreinigingsteams als er veel kauwgom op straat ligt, laat een gemeentewoordvoerder weten. „Binnenkort wordt er weer kauwgom weggehaald met een van de machines op de van Oldenbarneveltstraat. Het natuursteen van de Lijnbaan en omgeving wordt met de nieuwe schrobmachines schoongemaakt.” De zegsvrouw gaat verder: „Kauwgom op straat valt onder de overtreding ‘afval op straat gooien’. Omdat je op heterdaad moet vaststellen wie het vuil of de kauwgom op de grond gooit of spuugt is het aantal bonnen zeer beperkt.”

Handhaven

Joost Eerdmans, wethouder Buitenruimte, geeft in een reactie aan de komende periode scherper en doelgerichter te handhaven. „Ik vind het asociaal en niet te begrijpen dat mensen dit op straat uitspugen. Kauwgom blijft als je niets doet zo’n 20 jaar liggen. We gaan meer en scherper handhaven op het gooien van vuil en kauwgom op straat. Wat mij betreft gaat de landelijke boete, nu 140 euro plus 7 euro administratiekosten, fors omhoog, zoals een echte hufterboete. Ik ga hierover dit jaar in gesprek met minister Opstelten. Een schone stad is mijn speerpunt.”

Reacties

,,Het was een leuk idee, maar in de praktijk is er weinig van terecht gekomen. De lijnbaan wordt goed bijgehouden, maar zodra je de Aert van Nesstraat inloopt glijd je bij wijze van spreken uit over de kauwgom. Idem dito voor de Coolsingel," stelt Hennie van Schaik van de gebiedscommissie centrum. Barkeeper Rob, van Melief Bender, herkent zich in de woorden van Van Schaik. ,,Het is natuurlijk een ergernis. Maar ja, mensen gooien alles op straat. Dat is tegenwoordig de mentaliteit. Ik zie bij metrostation Beurs nog veel kauwgom."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kauwgomvrij centrum? Echt niet!’
Sluiten