Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Kamervragen over luchtruim Oekraïne

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) willen van het kabinet weten wat het wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli, de dag dat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. Dat zeggen de Kamerleden zaterdag.

Veiligheid luchtruim

Aanleiding is berichtgeving van de NOS. De omroep meldde zaterdag dat Oekraïne een groep diplomaten een aantal dagen voor de ramp heeft bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim. Op de bijeenkomst werd verteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig door een raket was neergehaald. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was er een Nederlandse diplomaat, werkzaam op de ambassade in Kiev, aanwezig bij deze bijeenkomst.

Volgens Omtzigt is de informatie over het neerhalen van dit vrachtvliegtuig cruciaal, omdat dit toestel op 6 à 7 kilometer hoogte vloog. Gevechtsmateriaal dat een vliegtuig op die hoogte kan raken, kan ook een vliegtuig op 10 kilometer treffen, zegt het Kamerlid. Omtzigt wil daarom van het kabinet weten wat het indertijd met deze informatie heeft gedaan en welke afwegingen er zijn gemaakt. Volgens hem hebben meerdere vliegmaatschappijen na die bijeenkomst besloten niet meer over het gebied te vliegen.

Geen antwoord

Omtzigt zegt al eerder vragen te hebben gesteld over de informatie die beschikbaar was over neergeschoten vliegtuigen boven Oekraïne vóór de ramp, maar heeft daar tot nu toe nog geen antwoord op gekregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamervragen over luchtruim Oekraïne
Sluiten