Rens Oving
Rens Oving Nieuws 28 jan 2015

Kameel en bruine beer niet geschikt als huisdier

Het is een slechte dag voor de trotse eigenaren van elanden, kamelen, hyena’s en bruine beren in ons land. De dieren behoren definitief niet tot de honderd zoogdiersoorten die vanaf 1 februari in Nederland als huisdier gehouden mogen worden.

Gebruikelijker soorten als de hond, kat, cavia, konijn, hamster en nerts hebben de lijst wel gehaald. Ook waterbuffels, damherten, steppezebra’s en de Dagestaanse toer mogen zich vanaf nu tot de goedgekeurde huisdieren rekenen.

Lees ook: Huisdier of niet: Deze dieren wachten op een oordeel

Na jaren van gesteggel maakte staatssecrectaris Dijksma van Economische Zaken woensdag de eerste positieflijst huisdieren bekend. Honderd zoogdiersoorten zijn officieel goedgekeurd om in Nederland gehouden te worden. Voor ruim tweehonderd andere soorten viel het doek.

Wie een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag deze wel houden, maar er mag niet langer mee gefokt worden. Ook het aanschaffen van nieuwe dieren is niet meer toegestaan.

Niet geschikt

„In Nederland zijn ongeveer driehonderd verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden, maar lang niet alle dieren zijn daar geschikt voor”, meent Dijksma. „Daarom stellen we daar nu paal en perk aan. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, dus moeten we ook stoppen met het toestaan ervan.”

Het is de bedoeling dat er na de zoogdieren ook lijsten komen voor andere diersoorten, zoals vogels en reptielen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kameel en bruine beer niet geschikt als huisdier
Sluiten