Jeroen Welling
Jeroen Welling Nieuws 9 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Kabinet wist van dreiging Oekraïens luchtruim

Den Haag wist drie dagen voor de rampvlucht MH17 al dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Een Nederlandse diplomaat was op 14 juli bij een briefing van de Oekraïense regering, waarbij onder meer werd gesproken over het neerhalen van een Oekraïens legervliegtuig boven het oosten van het land.

Kamervragen

Dat antwoordt het kabinet op Kamervragen van D66 en CDA. De Nederlandse ambassade heeft de bijeenkomst destijds gerapporteerd "via de gebruikelijke kanalen". Op de vraag of luchtvaartmaatschappijen ooit door de Nederlandse overheid zijn gewaarschuwd, antwoordt het kabinet met één woord: nee.

Lees ook: Malaysia Airlines vlucht MH17 uit Amsterdam neergestort

Het kabinet schrijft dat de bijeenkomst echter vooral draaide om de "Russische inmenging in het conflict". "Daarnaast werd het algemene veiligheidsbeeld in Oost-Oekraïne besproken." Het neerhalen van het legertoestel was daar een voorbeeld van.

Antonov

De ministers Koenders (Buitenlandse Zaken), Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Hennis (Defensie) schrijven dat de media destijds berichtten over het neergehaalde legervliegtuig. Maar dat wilde nog niet zeggen dat ingrijpen nodig was: "Uit de informatie die op dat moment bekend was bij het kabinet, is niet geconcludeerd dat extra maatregelen moesten worden genomen. De Oekraïense autoriteiten hadden het luchtruim boven de 9,75 kilometer als veilig verklaard."

Lees ook: ‘Raket uit Rusland trof Oekraïens vliegtuig’

De Antonov die vermoedelijk door separatisten uit de lucht werd geschoten, vloog een stuk lager: op circa 6,5 kilometer.

Bij dit dorp stortte MH17 neer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet wist van dreiging Oekraïens luchtruim
Sluiten