Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 25 jan 2015

‘Japanse gevangene IS claimt onthoofding in video’

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag een video naar buiten gebracht waarop de Japanse gevangene Kenji Goto beweert dat zijn medegevangene, Haruna Yukawa, is onthoofd. Dat meldde de Amerikaanse inlichtingenwebsite SITE zaterdag, volgens ANP.

Op de video van IS zou een foto te zien zijn van Goto met in zijn hand een foto van de onthoofde Yukawa. De Japanse regering doet onderzoek naar het beeld. Minister Yoshihide Suga van Staat noemt de vermeende executie van Yukawa "schandelijk” en "onacceptabel”. De regering eist onmiddellijke vrijlating van Goto, meldden Japanse media.

Het Japanse persbureau Kyodo brengt zaterdag juist naar buiten dat de twee gevangenen nog in leven zijn. Zij deden dat op basis van een antiregeringsbron in Syrië.

Lees ook: Japan weet gijzelnemers IS niet te bereiken

Losgeld

IS had in een dinsdag verspreide video gedreigd de Japanners Kenji Goto en Haruna Yukawa te doden als niet binnen 72 uur 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) zou zijn betaald. Vrijdagmorgen Nederlandse tijd verliep de deadline. Het is niet bekend of de Japanse regering losgeld heeft betaald.

IS zegt bereid te zijn Goto te ruilen voor Sajida al-Rishawa, een vrouwelijke terrorist die in Jordanië vastzit omdat ze voor al-Qaeda een aanslag wilde plegen in een hotel. Japan heeft Jordanië om hulp gevraagd bij de vrijlating van de twee gegijzelden. Die vrijlating van Goto is heel dichtbij, zegt hij zelf in de video, omdat de Japanse regering "op steenworp afstand” van de gevangenis is waar al-Rishawa gevangen wordt gehouden.

Lees ook: Moeder smeekt IS om vrijlating zoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Japanse gevangene IS claimt onthoofding in video’
Sluiten