D. van Aken
D. van Aken Nieuws 1 jan 2015 / 21:21 uur

Ivo Opstelten: Minder zware incidenten oud en nieuw

Voorzichtig optimistisch, maar het kan en moet nog beter. Dat is het gevoel dat veel bestuurders en hulpverleners delen op nieuwjaarsdag. De jaarwisseling verliep over het algemeen rustiger dan een jaar eerder.

Zo waren er minder zware misdrijven. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemt dat een ,,positieve trend”. ,,De ontwikkeling gaat de goede kant op”, zei de bewindsman na een eerste evaluatie van de cijfers. Er waren onder meer minder vernielingen (min zestig procent) en minder mishandelingen. Het aantal arrestaties ging met dertig procent omlaag.

Uit de ,,eerste indruk” van Opstelten blijkt dat vuurwerkvrije zones, kortere afsteek- en verkooptijden en vuurwerkshows hebben bijgedragen aan de positieve trend. In Alkmaar ging een aantal winkelpanden in het historische centrum in vlammen op. De burgemeester pleitte daarop voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Opstelten voelt daar niets voor. ,,We moeten niet elk jaar andere maatregelen bedenken.”

Tientallen mensen raakten gewond door vuurwerk. In de meeste gevallen ging het om verwondingen aan handen en ogen. Doden door vuurwerk vielen er niet. De meeste ziekenhuizen spreken van een ‘normale jaarwisseling’.

Grote steden

In de meeste grote steden bleven grote incidenten uit. In veel steden werd de woensdagnacht omschreven als een ‘gewone stapavond’, zoals de zaterdag. In de Utrechtse wijk Hoograven bekogelde een groep jongeren politieagenten met stenen en vuurwerk. In Nijmegen en Culemborg moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen om de rust te herstellen.

In Rotterdam kwam wel een man om het leven, maar vuurwerk was niet de oorzaak. Hij was bij de Erasmusbrug in de Nieuwe Maas gevallen. Ook kwamen twee mensen om in het verkeer.

De brandweer had het rustiger dan vorig jaar. Er kwamen een kwart minder meldingen binnen. Het drukst was het voor de brandweer in Rotterdam en Den Haag. 40 procent van de 4253 meldingen kwam uit die twee regio’s, zo blijkt uit een inventarisatie onder 25 korpsen. Een paar grote branden sprongen er uit. Naast de grote brand in Alkmaar brandden in Uden twee basisscholen af en in Dirksland was er brand in een loods.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ivo Opstelten: Minder zware incidenten oud en nieuw
Sluiten