Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 26 jan 2015 / 19:53 uur

Inwoners zijn exorbitante supermarktprijzen beu

De bewoners van het afgelegen Canadese gebied Nunavut worstelen al tijden met de exorbitante prijzen in supermarkten. Families klagen dat het voedselprogramma van de overheid wanhopig faalt.

Exorbitante prijzen

Nunavut ligt in het noordelijkste bewoonde puntje van het land. Een bezoekje aan de supermarkt is er geen pretje. Zo kost een zak meel zo’n 26 dollar (18,50 euro) en moet men voor een kleine kip zelfs 65 dollar (46 euro) neertellen.

“Dit is alles wat we hebben”, zegt Israel Mablick tegenover CBC, daarbij wijzend naar een koelkast met een klein potje overgebleven vlees, een bakje margarine en wat sneetjes brood als belangrijkste inhoud. Verder is er wat sap, melk, een doosje eieren en een zakje geraspte kaas. “Dit is alles en we hebben zes kinderen”, aldus de wanhopige 36-jarige Inuit.

Subsidies

De matig gevulde koelkast is tekenend voor het probleem waar velen in het geïsoleerde, koude en dunbevolkte gebied mee kampen. De Canadese regering biedt een aantal handelaren subsidies in de hoop de hoge kosten van de scheepvaart te bestrijden. Dat zogenaamde ‘voedselprogramma’ is echter weinig succesvol.

Inwoners die de campagne Feeding My Family zijn gestart in de hoop dat hun probleem meer aandacht krijgt, beschuldigen leveranciers ervan de subsidies alleen maar te gebruiken in hun eigen voordeel. Ze hebben foto’s verzameld van de exorbitante prijzen die in supermarkten worden gehanteerd.

Andere manieren

De mensen achter Feeding My Family willen dat de overheid het subsidieprogramma heroverweegt en op zoek gaat naar een andere manier om de prijzen omlaag te brengen. Daarnaast zijn ze er voorstander van dat er nieuwe leveranciers naar het gebied komen zodat er meer concurrentie is en hopen ze op meer voedselbanken die donaties inzamelen om de hongerige bevolking van voldoende eten te voorzien.

“De meerderheid van de mensen in de noordelijke regio’s van Noord-Amerika dragen enorme lasten, en proberen met beperkte middelen er alles aan te doen om hun families te voeden en een meer duurzame toekomst op te bouwen”, stelt de groep op de website.

Meneer Mablick, die tot de 17,9 procent van de werkloze Inuït behoort, ziet zich vaak gedwongen bij familie en vrienden om eten te vragen. Soms eet hij zelf niet, zodat zijn kinderen wel iets binnen krijgen. “Ik zorg ervoor dat zij worden gevoed. Als ouder moet ik meer offers brengen”, stelt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Inwoners zijn exorbitante supermarktprijzen beu
Sluiten