Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 12 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Interpol zoekt gevluchte Oekraïense president

De Oekraïense oud-president Viktor Janoekovitsj is vanaf nu een internationaal voortvluchtige. De internationale politieorganisatie plaatste hem maandag op de internationale opsporingslijst. Hij wordt gezocht voor verduistering en het omzetten van verduisterd geld in eigendommen.

De 64-jarige Janoekovitsj nam vorig jaar de benen, na drie maanden van straatprotesten in de hoofdstad Kiev. De pro-Russische president weigerde in november, tot woede van veel inwoners, een verdrag met de Europese Unie te ondertekenen. Het parlement zette hem na de vlucht af.

Rusland

Het gevluchte staatshoofd dook daarna op in Rusland. Hij vroeg het Kremlin herhaaldelijk om in te grijpen. Sindsdien gleed Oekraïne af in oorlog en chaos door opvallend goed bewapende separatisten op het schiereiland de Krim en in het oosten van het land. De Krim sloot zich aan bij Rusland.

De nieuwe Oekraïense regering vroeg Interpol begin dit jaar al om een internationaal arrestatiebevel, naast verduistering ook voor moord op ongewapende demonstranten. Na onderzoek van Interpol bleef daar alleen verduistering van over.

De val van Janoekovitsj:

21 november 2013:
President Viktor Janoekovitsj weigert een verdrag met de Europese Unie te ondertekenen. Hij haalt in plaats daarvan de banden met Rusland juist aan. Boze Oekraïners gaan in de hoofdstad Kiev de straat op en eisen het vertrek van de president.

25 januari 2014:
Het maandenlange protest op Maidan, het centrale plein in Kiev, is uitgelopen in grimmige straatgevechten tussen de demonstranten en de oproerpolitie. Mensenrechtenorganisaties maken melding van grof politiegeweld en de verdwijning en mishandeling van diverse activisten.

22 februari 2014:
8.00 uur: De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj blijkt enkele uren na een moeizaam gesloten akkoord met de oppositie Kiev te hebben verlaten. Demonstranten en journalisten betreden ongehinderd zijn presidentieel paleis. De oproerpolitie houdt zich afzijdig. Onduidelijk is waar Janoekovitsj zich bevindt.

9.00 uur: Demonstranten claimen Kiev volledig in handen te hebben. Parlementsvoorzitter Vladimir Rybak kondigt zijn aftreden aan. Oppositieleider Vitali Klitsjko wil dat op 25 mei vervroegde verkiezingen plaatsvinden. Een officiële delegatie van de EU overlegt in Kiev over mogelijke steun. Rusland is hier kritisch over.

12.00 uur: Meer dan duizend nieuwsgierige Oekraïners trekken naar het landgoed van Janoekovitsj in een buitenwijk van Kiev. Ze vergapen zich er aan de enorme rijkdommen van de verdwenen president. De politie schaart zich officieel achter het volksprotest. Het kondigt aan alleen de openbare orde te bewaken.

13.30 uur: Het parlement stemt in met de vrijlating van de twee jaar geleden opgesloten ex-premier Joelia Timosjenko. Goedkeuring van de president wordt onnodig geacht. Oppositielid Arsen Avakov vervangt de gehate minister Vitali Zacharsjenko van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het politiegeweld.

16.00 uur: Janoekovitsj verschijnt op een lokale tv-zender. Hij bevindt zich in de oostelijke stad Charkov, waar de pro-Russische president nog veel aanhang heeft. Janoekovitsj weigert af te treden en ontkent naar het buitenland te willen vluchten. Het staatshoofd spreekt van een staatsgreep door gewapende bandieten.

17.00 uur: Het parlement zet Janoekovitsj af. De president wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten en verwaarlozing van zijn taak. Oppositielid Aleksandr Toersjinov wordt aangewezen als nieuwe parlementsvoorzitter, interim-premier en een dag later ook overgangspresident. Hij wil een regering van nationale eenheid smeden.

21.00 uur: Timosjenko rijdt na haar vrijlating direct naar Maidan, het centrale plein in Kiev. De oud-premier wordt daar als held onthaald. “Jullie hebben een nieuw, modern Europees land verdiend”, spreekt ze haar aanhangers vanuit een rolstoel toe. Timosjenko stelt zich direct kandidaat voor de nieuwe presidentsverkiezingen.

22.00 uur: Op het vliegveld van Donetsk weigert de grenspolitie smeergeld aan te nemen van Janoekovitsj, zodat hij met zijn privéjet naar Rusland kan vluchten. Hij duikt daarna opnieuw onder. De afgetreden premier Nikolai Azarov blijkt al wel met succes de benen te hebben genomen naar Rusland.

28 februari 2014:
Onbekende gewapende mannen, vermoedelijk Russische militairen, bezetten het parlement op het schiereiland de Krim. Ook het vliegveld van de marinestad Simferopol wordt ingenomen. De Russische president Vladimir Poetin krijgt van het parlement toestemming het leger naar Oekraïne te sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Interpol zoekt gevluchte Oekraïense president
Sluiten