Rutger de Quay
Rutger de Quay Nieuws 2 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Huurprijzen winkels dalen opnieuw

De huurprijzen van winkelpanden in Nederland zijn in 2014 opnieuw gedaald. Volgens vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) daalden zij gemiddeld met 2,52 procent. Het is het vijfde jaar op rij dat de winkelhuurprijzen dalen. Die daling is voornamelijk te wijten aan consumenten die hun hand op de knip houden en bovendien meer online winkelen. Door de economische malaise van de afgelopen jaren hebben retailers ook nauwelijks plannen om hun panden uit te breiden.

De vraag naar zogeheten A1-winkelruimtes, panden in de beste winkelstraten van een stad, dalen vooral. Dit is echter niet zo in de absolute top van winkelstraten. Door de daling van de winkelhuurprijzen wordt het gat tussen de topstraten en het midden- en lager segment steeds groter. De demografische krimpregio’s worden bovendien extra getroffen door de daling van de winkelhuurprijzen. Volgens JLL kan deze trend alleen gestopt worden als externe partijen, zoals gemeenten, ingrijpen.

Slechts 18 stijgers

In het onderzoek werden in totaal 185 winkelstraten in 75 gemeenten onder de loep genomen. In slechts 18 winkelstraten stegen de huurprijzen, met het Amsterdamse Rokin als sterkste stijger (plus 24 procent). De Maastrichter Burgstraat (plus 14 procent) en de Leidsestraat in Amsterdam (plus 10 procent) volgen als respectievelijk nummer 2 en 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Huurprijzen winkels dalen opnieuw
Sluiten