Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 10 jan 2015

Hoogste paraatheid Frankrijk na aanslagen Parijs

Ook na de dood van de twee terreurbroers Kouachi en mededader Amedy Coulibaly blijven grote delen van Frankrijk in de hoogste staat van paraatheid. Op zaterdag zijn 320 extra militairen ingezet. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zaterdag na een crisisberaad van meer dan twee uur.

“Wij lopen risico’s”, zei Cazeneuve volgens Franse media. Hij verzekerde dat “alle noodzakelijke maatregelen” zijn genomen om de mars van zondag veilig te laten verlopen. De mars in Parijs is ter ere van de slachtoffers van de aanslag. Het zogeheten plan Vigipirate, de hoogste staat van paraatheid in Frankrijk, werd na de aanslag woensdag afgekondigd.

Lees ook: Dossier: Schietpartij Parijs

Telefoongesprek

De Franse zender RTL gaf zaterdag delen vrij van een gesprek vrijdag tussen gijzelnemer Amedy Coulibaly en zijn gijzelaars in een joodse supermarkt. Coulibay heeft het over het Midden-Oosten en over de gedode al-Qaedaleider Osama bin Laden.

De gijzelnemer wilde wraaknemen op de Syrische overheid en op de westerse coalities in Mali, Irak en Afghanistan, aldus RTL. Hij zegt dat de Fransen "de oorlog in Mali” financieren door het betalen van belasting. "Wij moeten belasting betalen”, antwoordt een gijzelaar. "Dat hoeft niet, ik betaal geen belasting”, zegt Coulibaly daarop. "Laat de moslims met rust, dan laten wij jullie met rust. Waarom doen jullie dat niet?” gaat hij verder. "Iedere keer proberen zij jullie te laten geloven dat moslims terroristen zijn. Ik ben geboren in Frankrijk. Als zij elders niet aangevallen waren, was ik hier niet.”

Met het vrijgeven van de conversatie wil de zender laten zien "dat er geen enkele ruimte was voor onderhandeling” met de gijzelnemer. RTL belde naar eigen zeggen zelf naar de winkel in het oosten van Parijs. Coulibaly nam op, maar antwoordde niet. Daarna hing hij niet goed op, waardoor de zender het gesprek kon volgen.

Disneyland Parijs

Bezoekers van Disneyland Parijs zijn zaterdag geëvacueerd omdat er zorgen waren over de veiligheid. Korte tijd later bleek dat het vals alarm was. Een deel van het park werd ontruimd. Dat meldden Franse media.

Volgens de Franse krant Le Parisien had een vrouw vanuit het raam van haar hotelkamer geroepen dat ze de partner was van de vrijdag gedode terrorist Amedy Coulibaly. De Franse veiligheidsdiensten zijn nog op zoek naar die mogelijke terroriste met de naam Hayat Boumedienne.

Het voorval veroorzaakte veel commotie. Een Nederlander die in het park zegt te zijn liet in eerste instantie via Twitter weten dat agenten in het hotel op zoek waren naar een schutter. Hij twitterde foto’s van bezoekers die werden geëvacueerd en agenten in het attractiepark. Maar even later schreef hij dat de gasten terug mochten naar het hotel. "Het moet veilig zijn. We gaan terug.”

Frankrijk is nog in de ban van de terreur van de afgelopen dagen. Zeventien burgers en agenten kwamen om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoogste paraatheid Frankrijk na aanslagen Parijs
Sluiten