Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 20 jan 2015 / 20:45 uur

Hoge opkomst ontmoeting joden en moslims Amsterdam

De ontmoeting tussen joden en moslims in Amsterdam heeft zoveel bezoekers getrokken, dat ze dinsdagavond nauwelijks in de zaal van de bibliotheek passen. Enkele honderden mensen kwamen bijeen om stil te staan bij de terreurdaden in Parijs. “Kennelijk voorzien we in een behoefte”, verklaarde initiatiefnemer Lody van de Kamp van de vriendschapskring Salaam-Shalom de hoge opkomst.
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam leidde met een toespraak een minuut stilte in waarbij de bezoekers massaal vredestekens vormden met hun vingers. ,,Er gaat geen dag voorbij zonder dat we denken aan Parijs”, zei Van der Laan. ,,De terreurdaden doen ons beseffen hoe kwetsbaar onze open samenleving is”.

Van der Laan: "Wij vechten ook, maar met het woord als hoogste wapen. Hoe verdeeld we ook zijn, we zijn allemaal in de eerste plaats Amsterdammer." De burgemeester toonde diep respect voor de organisatie en de bezoekers die bijeen zijn gekomen om de dialoog aan te gaan. "Om bruggen te bouwen", zei Van der Laan. "Parijs laat ons niet los. We treuren mee met de nabestaanden. We zijn samen geschokt en boos."

Lees ook: Man aangehouden na Facebook-discussie Charlie Hebdo
Lees ook: Eerbetoon aan Charlie Hebdo in Persmuseum Amsterdam

De bijeenkomst begon met een Skypeverbinding zodat ook een rabbijn en een moskeebestuurder in Parijs konden zien dat Amsterdamse moslims en joden solidair met de Fransen zijn. De rabbijn noemde "hartverwarmend dat jullie hier bij elkaar zitten." Hij sprak de hoop uit dat het Amsterdamse initiatief navolging krijgt in andere Europese steden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoge opkomst ontmoeting joden en moslims Amsterdam
Sluiten