Rens Oving
Rens Oving Nieuws 21 jan 2015 / 16:19 uur

Het leenstelsel gaat door, maar wat nu?

Het sociaal leenstelsel, of studievoorschot zoals minister Bussemaker het zelf liever noemt, komt er nu echt. Wat gaat er komend studiejaar allemaal veranderen?

Lees ook: Leenstelsel voor studenten gaat definitief door

Scholieren

Iedereen die na vanaf september 2015 een nieuwe studie begint krijgt geen basisbeurs meer. Alle havo en vwo scholieren, die in september gaan studeren, en alle mbo’ers die overstappen naar een hbo-opleiding moeten dus lenen als zij geld nodig hebben. Vanaf 7 april kunnen ze bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die nieuwe lening aanvragen. Studenten kunnen dan maximaal 1.016 euro per maand lenen. Dit moet dan na de studie binnen 35 jaar worden terugbetaald.

Nieuwe studenten met minder draagkrachtige ouders, tot 46.000 euro per jaar, hebben mogelijk recht op een aanvullende beurs van maximaal 378 euro per maand. Als zij binnen 10 jaar hun diploma halen wordt dit een gift.

De nieuwe lichting studenten mag daarnaast onbeperkt geld verdienen met een bijbaantje zonder dat ze hun ov-jaarkaart of eventuele aanvullende beurs kwijtraken. Ook krijgen studenten die de komende drie jaar beginnen een ’tegoedbon’ voor bijscholing. Ze mogen na het halen van hun diploma nog voor ongeveer 2000 euro aan onderwijs volgen. Dit is een compensatie omdat zij wel met het leenstelsel te maken krijgen, maar niet veel merken van de investeringen in het onderwijs die de komende jaren worden gedaan.

Studenten

Wie nu al studeert ontspringt voor het grootste gedeelte de dans. Ook studenten dit tijdelijk stoppen met hun studie of overstappen naar een andere opleiding houden recht op de basisbeurs. Let wel op voor bachelorstudenten op de universiteit is dat maar drie jaar. Zo lang staat er immers voor de bachelorfase.

Bij de overgang van bachelor naar master raken studenten vanaf september hun basisbeurs kwijt. Nieuwe masterstudenten zullen dus moeten lenen tijdens het laatste deel van hun studie. Voor de huidige masterstudenten geldt dit, als ze nog recht hadden op een basisbeurs, niet.

Mbo’ers

Mbo’ers kunnen opgelucht adem halen, zij behouden hun basisbeurs. Er is zelfs een klein beetje goed nieuws. Minderjarige mbo-ers krijgen vanaf volgend studiejaar een ov-jaarkaart, dat is nu nog niet zo.

Meer weten over je eigen situatie? Kijk dan op de site van DUO waar onder andere een test staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Het leenstelsel gaat door, maar wat nu?
Sluiten