Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 29 jan 2015 / 18:45 uur

Half jaar langer sancties tegen Rusland

De sancties tegen Rusland die in maart zouden aflopen, worden met een half jaar verlengd. Ook de zwarte lijst van Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in het oosten van Oekraïne zal worden uitgebreid.

Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken donderdag in Brussel besloten, meldde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Signaal

Koenders sprak over een fors signaal richting Rusland. Over de namen die aan de zwarte lijst worden toegevoegd, wilde de bewindsman niets kwijt. De personen en instellingen op de lijst kunnen niet meer bij hun tegoeden in de Europese Unie. Ook zijn ze niet meer welkom binnen de EU. Het is de bedoeling dat met een combinatie van druk en dialoog "deze ernstige situatie" niet verder verslechtert, zo zei Koenders.

De EU-lidstaten willen zo snel mogelijk een einde aan het geweld in Oost-Oekraïne. Zij vinden dat Moskou de rebellen niet meer moet ondersteunen, maar zijn invloed juist moet aanwenden om de vrede te herstellen.

Volgens minister Koenders is er "constructief" met zijn Griekse collega onderhandeld over de nieuwe stappen van de EU. De kersverse Griekse regering leek voorafgaand aan de vergadering afstand te nemen van een verdere aanscherping van de sancties. De Griekse minister Nikos Kotzias zei dat hij wil voorkomen dat er een kloof ontstaat tussen de EU en Rusland.

Reageer op artikel:
Half jaar langer sancties tegen Rusland
Sluiten