Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 26 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

GVB: trambestuurder maakte inschattingsfout

De Amsterdamse trambestuurder die vrijdag enige tijd rondreed met een dode passagier aan boord heeft „een inschattingsfout gemaakt”. Dat verklaarde hij maandag tegenover zijn werkgever GVB. De bestuurder ging er ten onrechte van uit dat het een slaper betrof. „Hij had de signalen van de passagiers moeten opvolgen, de tram moeten stilzetten en zelf moeten controleren of de man daadwerkelijk sliep of dat hij onwel geworden was”, zegt Eric Bosman, woordvoerder GVB.

Lees ook: Geen strafrechtelijk onderzoek naar trambestuurder

De overleden man zat rechtop in de stoel, leunend tegen het raam. Andere passagiers wezen de bestuurder er op dat er een dode man in de tram zat. Hierop reageerde de bestuurder niet adequaat. „Hij heeft op dat moment een verkeerde inschatting gemaakt”, gaat Bosman verder. „Aanvankelijk meldde de bestuurder bij de verkeersleiding dat er een slaper aan boord was.” Mobiele ov-zorg-teams rukken ongeveer 800 keer per jaar uit na een melding van een slaper in het ov. „Dat neemt niet weg dat de bestuurder, na signalen van reizigers, sneller en adequater had moeten optreden. Deze man is ten onrechte aangezien voor een slaper. We zijn geschokt. Dit had nooit mogen gebeuren”.

Camerabeelden

GVB had vrijdag meteen de camerabeelden en gesprekverslagen veiliggesteld. Deze worden nog verder onderzocht. „Wij leven intens mee met de nabestaanden van deze overleden reiziger en zullen er alles aan doen om precies te achterhalen wat er is voorgevallen in tram 5”, zegt Bosman. „Dat is uitermate belangrijk voor de nabestaanden, voor de reizigers en voor GVB zelf om de juiste lessen te kunnen trekken.”

Strafrechtelijk onderzoek

De politie is nog geen strafrechtelijk onderzoek gestart naar de handelwijze van de trambestuurder. „We kijken eerst naar de uitkomsten van ons eigen onderzoek of wij over gaan op een strafrechtelijk onderzoek”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. „Mocht dat wel zo zijn dan is de chauffeur strafbaar voor het niet verlenen van hulp.” De politie heeft de camerabeelden uit de tram nog niet bekeken. Om de beelden op te vragen bij GVB heeft zij toestemming nodig van het Openbaar Ministerie (OM). Dit kan pas verkregen worden zodra er een strafrechtelijk onderzoek is opgestart.

Amstelvener

De man die overleed in tramlijn 5 van Amsterdam naar Amstelveen, is een 56-jarige inwoner van Amstelveen. Het slachtoffer is volgens de politie een natuurlijke dood gestorven. De politie kreeg vrijdagmiddag om half vijf de melding binnen van een onwel persoon op het Handelsplein in Amstelveen, het eindpunt van tramlijn 5. Hulpdiensten hebben nog getracht de man te reanimeren, maar dit mocht niet baten.

De trambestuurder is direct op non-actief gezet en heeft een tijdelijke rijontzegging opgelegd gekregen. Dit blijft zo gedurende het lopende onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
GVB: trambestuurder maakte inschattingsfout
Sluiten