Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 4 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Griekse marxist wilde gevangenis aanvallen’

De Griekse marxist die gisteren werd opgepakt, stond op het punt een van de belangrijkste gevangenissen van Athene aan te vallen. De politie heeft laten weten dat hij zo gevangenen had willen bevrijden.

Ontsnapt

De 56-jarige Christodoulos Xiros ontsnapte een jaar geleden en werd gisteren pas weer gevonden. Hij was lid van de marxistische guerrillabeweging 17 November.

De marxist huurde een huis in de kuststad Anavissos. Daar vonden agenten onder meer acht kalasjnikovs, een granaatwerper, drie handwapens, een geluidsdemper en een zak explosieven waarmee hij de aanval zou willen uitvoeren. Hij wilde de gevangenis aanvallen vanuit een busje. De politie vond tekeningen waarop hij had uitgetekend waar de wapens moesten staan tijdens de aanval. Die moest ergens komende dagen plaatsvinden.

Lees ook: Griekenland vervroegd naar de stembus

Xiros heeft meervoudig levenslang gekregen voor zijn rol in de guerrillabeweging, die verantwoordelijk was voor de dood van Griekse, Amerikaanse en Britse diplomaten voordat de groep in 2002 werd ontbonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Griekse marxist wilde gevangenis aanvallen’
Sluiten