Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 jan 2015

‘Gevonden fossiel nieuw soort prehistorisch mens’

Een menselijk kaakbeen dat is ontdekt door een Taiwanese visser, onthult mogelijk een nieuw type prehistorisch mens. Dat meldt CNN. De visser verkocht het fossiel aan een antiekwinkel, die vervolgens zorgde dat het in handen kwam van onderzoekers.

Nieuw type

De onwaarschijnlijke vondst is mogelijk zo’n 200.000 jaar oud. Het heeft er alle schijn van dat met het vinden van het kaakbeen een vierde type prehistorisch mens is ontdekt, dat mogelijk ver voor de Homo sapiens in Azië heeft geleefd.

De drie andere typen oermens zijn de Homo erectus, gevonden op Java en in China; de kleinere Homo floresiensis, gevonden in Indonesië; en Neanderthalers, gevonden in het Russische Altajgebergte.

Dik bot

Wetenschappers geloven dat de tanden en kaken van de mens kleiner werden gedurende de evolutie. In tegenstelling tot andere fossielen uit deze tijd is het nieuw ontdekte kaakbot dik met grote kiezen, wat het bestaan van een vierde groep suggereert.

“De nieuwe onderkaak uit Taiwan is anders dan die we kennen van de Homo erectus-populaties uit het noorden van China en Java. Het lijkt erop dat het gaat om een groep die tot nu toe nog niet bekend was”, verklaart onderzoeker Yousuke Kaifu tegenover CNN. “Het is maar een klein deeltje, maar de betekenis is enorm.”

Penghu 1

Onderzoekers uit Taiwan en Japan hebben de prehistorische mens ‘Penghu 1’ genoemd, naar het kanaal waar het bot is gevonden.

Het team heeft vijf jaar gespendeerd aan het analyseren van het kaakbeen. Het was moeilijk vast te stellen uit welke tijd het kwam, omdat het lange tijd in het water heeft gelegen. “De bevindingen herinneren me eraan dat onze kennis altijd zeer beperkt is, en we maar weinig fossielen hebben in ons archief. Dat was een goede les voor me”, aldus Kaifu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Gevonden fossiel nieuw soort prehistorisch mens’
Sluiten