Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 7 jan 2015 / 18:49 uur

Gemeente betrapt op overtreden alcoholwet

In Eindhoven heeft een eigenaar van een café, die zelf twee keer een boete kreeg voor hetzelfde feit, de gemeente zelf betrapt op het overtreden van de alcoholwet. Dit schrijft het AD.

Volgens de nieuwe Drank- en Horecawet mag er in horecagelegenheden geen alcohol geschonken worden aan minderjarigen. Omdat leeftijd vaak lastig te herkennen is, zijn medewerkers van horecagelegenheden verplicht om naar de legitimatie te vragen van klanten tot 25 jaar.

Controle

Eindhoven is één van de vele gemeenten die daarom mystery guests naar de horeca stuurt, om te zien of de regels worden nageleefd. Gebeurt dit niet, volgt er een fikse boete. Kroegbaas Frank van den Nieuwenhof stuurde hierop afgelopen maandag zijn 18-jarige zoon en 20-jarige dochter naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Eindhoven en wat bleek? Zonder controle op hun leeftijd kregen zij bier en champagne van het personeel.

Boetes

"Het afgelopen jaar heb ik twee boetes gekregen nadat er in mijn café aan lokjongeren is geschonken. Dat zijn dan geen boetes van 250 euro, maar de eerste was 1020 euro en de tweede ruim 1500 euro. Als ik een derde boete zou krijgen, betekent dit dat ik mijn zaak vier weken moet sluiten. In deze regio betekent dat direct faillissement,"zo zegt Van den Nieuwenhof.

Lees ook: Gemeentebeleid alcoholverbod onderzocht

Beleid

Hij stelt dat het beleid hem vooral stoort. "Mijn actie was geen wraakpoging of een manier om de gemeente uit te lachen. Ik wilde aantonen dat iedereen met dit beleid een keer in de fout kan gaan. De gemeente heeft ook niet de wet overtreden, want mijn kinderen zijn ouder dan 18."

Lees ook: Ouders drankjeugd wakker gebeld

In een reactie aan het AD zegt een woordvoerster van de gemeente dat de nieuwjaarsreceptie alleen voor genodigden was en dat er geen minderjarigen aanwezig waren. “Toch is het belangrijk dat ook wij goed controleren. Iedereen moet zich aan de wet- en regelgeving houden. Wij moeten zelf ook opletten,” aldus persvoorlichter van de gemeente Elly Reijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemeente betrapt op overtreden alcoholwet
Sluiten