Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 4 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Gegijzelde journalist weer in propagandavideo IS

Er is wederom een propagandavideo online gezet door Islamitische Staat (IS). Het is inmiddels de achtste video alweer, waarin de door IS gegijzelde journalist John Cantlie propaganda mag (of moet) maken voor de terreurbeweging.

Bewegingsvrijheid

Cantlie, die in de eerste video’s nog een oranje overall droeg en aan een bureau zat, lijkt steeds meer bewegingsvrijheid te krijgen om zijn promotiefilmpjes te maken. Zo is hij in de laatste paar video’s al in burgerkleding te zien en in dit filmpje rijdt hij zelfs met een auto en een motorfiets door Mosul, waar hij verslag doet van het dagelijks leven.

Cantlie werd ruim twee jaar geleden ontvoerd en weet tot nu toe onthoofding te voorkomen, doordat de terreurbeweging van zijn journalistieke talenten gebruik maakt.

Vreemd

Shiraz Maher, een topman van het Centrum voor Radicaliseringsstudies op het King’s College in Londen, meldt via Twitter dat deze laatste video de vreemdste is in de serie. Hij zegt dat niet alleen de burgerkleding apart is, maar ook de veel gezondere uitstraling van Cantlie ten opzichte van eerdere filmpjes.

Nutteloos

In de video praat Cantlie onder meer over de drukte en de normale gang van zaken in Mosul, de tweede stad van Irak. "Het is niet een stad die wordt beheerst door angst, zoals de westerse media willen doen geloven. Het is helemaal geen verlaten oord, het is bruisend." Ook roept hij op het moment dat er een straaljager overkomt: "Komen jullie me alwéér bevrijden? Nutteloos, nutteloos".

Lees ook: Wederom video Cantlie opgedoken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gegijzelde journalist weer in propagandavideo IS
Sluiten