Metro
Metro Nieuws 21 jan 2015 / 09:47 uur

‘Geen Nederlandse taalles in Amsterdamse moskeeën’

Coalitiepartijen VVD en SP in Amsterdam vinden niet dat Nederlandse taalles thuishoort in een moskee. Raadsleden Peter Kwint (SP) en Rik Torn (VVD) reageren hiermee op het voorstel van Achmed Baâdoud (PvdA), stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, om Nederlandse les te geven in deze gebedshuizen. Dit zou taalles toegankelijker maken. „Taalles is belangrijk en daarom moeten we net als in bibliotheken en buurthuizen ook in moskeeën mensen hierop wijzen”, zegt Kwint. „Maar taalles ín de moskee vindt de SP onwenselijk. Waar dit het voor de een misschien toegankelijker maakt, zal een ander hierdoor juist wegblijven.”

Scheiding kerk en staat

Ook de VVD is het niet eens met de plannen van Baâdoud. Torn: „De scheiding tussen kerk en staat is een belangrijke waarde in onze democratische rechtstaat. Taallessen, die door de gemeente betaald worden, dienen dan ook niet plaats te vinden in kerk, synagoge of moskee, maar in een neutrale omgeving. Amsterdammers moeten zelf kunnen bepalen of en wat ze geloven. Het past de overheid niet hen – zoals in dit geval voor taallessen – naar een gebedshuis te sturen.”

Coalitieakkoord

In het coalitieakkoord dat is gesloten tussen SP, VVD en D66 is afgesproken het Nederlandse taalonderwijs voor volwassenen toegankelijker en goedkoper te maken. Bibliotheken en Huizen van de Wijk staan te springen om deelnemers aan taallessen, zegt Kwint. Maar volgens Baâdoud weet niet iedereen de weg naar de Huizen van de Wijk te vinden. Kwint: “Maar om zoals Baâdoud zegt dan maar ‘wat ontspannen’ om te gaan met de scheiding tussen kerk en staat, vind ik niks.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geen Nederlandse taalles in Amsterdamse moskeeën’
Sluiten