Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 jan 2015 / 10:40 uur

Fietsersbond: Minister vereenvoudigt fietsendiefstal

De Fietsersbond vreest voor een groei van het aantal fietsendiefstallen en een enorme chaos van het aantal geparkeerde tweewielers op straat als straks studentencomplexen niet meer verplicht zijn om fietsenbergingen te hebben. Minister Stef Blok (Wonen) wil af van de eisen rond fietsenbergingen bij studenten- en zorgcomplexen. De Fietsersbond is „verbijsterd” over dit voornemen.

Algemeen

De plannen van Blok staan in een conceptwijziging van het Bouwbesluit 2012 dat in december is voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer. In het Bouwbesluit staan nu specifieke voorwaarden voor de grootte en aanwezigheid van fietsenbergingen. De minister wil dit vervangen voor een algemene bepaling dat bij een wooncomplex een beschermde bergruimte voor fietsen hoort. Ook wordt de verplichte buitenruimte geschrapt om investeren in studenten- en zorgcomplexen aantrekkelijker te maken.

Eerder geschrapt

Van 2003 tot 2012 was de verplichting tot een fietsenberging geschrapt uit het Bouwbesluit. Dit leidde volgens de Fietsersbond met name bij nieuwe appartementcomplexen tot woningen zonder (gemeenschappelijke) fietsenberging en balkons. Na een intensieve lobby van onder meer gemeenten en de Fietsersbond werd de verplichting hersteld in het Bouwbesluit van 2012. „Twee jaar later wil de minister van de verplichting een dode letter maken”, stelt de bond. „Door alle specificaties te schrappen geeft hij ontwikkelaars een vrijbrief om een minimale fietsenberging te bouwen en het stallen van fietsen af te wentelen op de openbare ruimte. En juist in de studentensteden is er al een grote druk van geparkeerde fietsen in de openbare ruimte.”

Chaos

De Fietsersbond stelt dat minister Blok de steden op gaat zadelen met een fietsenchaos. „Bovendien zal de kans op fietsdiefstal op deze plekken sterk stijgen en heeft het een negatief effect op de mobiliteit van bewoners van zorgcomplexen.” De Fietsersbond roept de Tweede en Eerste Kamer op zich tegen de plannen van de minister te keren.

Reageer op artikel:
Fietsersbond: Minister vereenvoudigt fietsendiefstal
Sluiten