Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Nieuws 21 jan 2015 / 16:41 uur

Fietsbond hekelt verkeerssituatie Hogendorpweg

De Fietsersbond verzet zich tegen het plan van de gemeente om een fietspad van bochten te voorzien. ‘Obstakels leiden tot meer ongelukken.’

Trammelant rond de ‘penibele’ verkeerssituatie aan de GK van Hogendorpweg bij het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam-Noord. Volgens de Fietsersbond Rotterdam gebeuren er te vaak ongelukken omdat het onduidelijk is wie er bij het oprijden van de provinciale N471-weg voorrang heeft.

Om meer duidelijkheid te creëren start de gemeente binnenkort met het aanleggen van bochten en eilandjes in het fietspad. Zo mindert de fietser vaart en kan de automobilist makkelijker afslaan, luidt de redering. „Dat is de omgekeerde wereld”, stelt Jan Laverman, voorzitter van de Rotterdamse Fietsersbond. „Het gaat hier om een hoofdrijbaan voor fietsers. Kortom: zij hebben voorrang. Door de maatregelen die de gemeente voorstelt straf je fietsers die voorrang hebben voor de fouten van haastige automobilisten die niet stoppen bij het stopbord en het pad kruisen zonder goed te kijken.”

De Fietsersbond is een actie gestart en doet het dringende verzoek aan de gemeente om de kruising zo aan te passen dat het niet meer op een snelwegoprit lijkt. Met betere verlichting, het plaatsen van klinkertjes en betere handhaving kan volgens de bond het probleem worden opgelost.

„Van de 223 mensen die onze online enquête nu hebben ingevuld geven 219 mensen aan tegen obstakels in het pad te zijn. Obstakels leiden ook tot meer eenzijdige ongevallen bij fietsers en bromfietsers. Het college geeft aan de fietser in de stad hoger op de agenda te hebben staan, maar dat blijkt hier in ieder geval niet uit.”

Volgens de gemeente gaat het hier om een bijzondere kruising. „Fietsers komen van een helling af waardoor ze extra hard op de kruising komen afgereden”, legt een woordvoerder uit. „Zij hebben voorrang, maar worden door de hoge snelheid te laat opgemerkt door de auto’s. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties, vooral voor de fietsers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fietsbond hekelt verkeerssituatie Hogendorpweg
Sluiten