Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 6 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Fietsberaad: maximumsnelheid op het fietspad

Op fietspaden zou een maximumsnelheid moeten gelden van 25 kilometer per uur. Hiervoor pleit Crow Fietsberaad. De opkomst van de speed pedelec, de elektrische fiets die gemakkelijk 40 kilometer per uur haalt, baart de organisatie grote zorgen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en belangorganisaties buigen weten nog niet goed wat zij aan moeten met de speed pedelec. Enerzijds lijkt het een ideaal vervoermiddel voor het woon-werkverkeer over grotere afstanden, anderzijds kan de hogere snelheid tot brokken leiden.

Regelgeving

Fietsberaad pleit voor helderheid in de regelgeving. ”In ieder geval zouden voor de speed pedelec dezelfde regels moeten geleden als voor bestuurders van andere motorvoertuigen”, aldus het kenniscentrum. ”De maximumsnelheid ter plekke moet bepalend zijn. Als de maximumsnelheid 30 kilometer per uur is, geldt dat ook voor de bestuurder van een speed pedelec.”

Lees ook: Helm wordt verplicht op razendsnelle fiets

Maar voor fietspaden bestaat nog geen maximumsnelheid. Dat ziet Fietsberaad liever anders. Op fietspaden zou die maximaal 25 kilometer per uur moeten bedragen, op bromfiets/-fietspaden maximaal 40 kilometer per uur. ”De maximumsnelheid zou moeten gelden voor alle bestuurders die gebruik mogen maken van het (brom)fietspad, niet alleen de berijder van de speed pedelec, maar ook racefietsers en ligfietsers. Wie harder rijdt, moet gebruik maken van de hoofdrijbaan, als daar geen geslotenverklaring geldt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fietsberaad: maximumsnelheid op het fietspad
Sluiten