Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 10 jan 2015

EU-veiligheidsdiensten: meer gegevens uitwisselen

Naar aanleiding van de aanslag op de redactie van weekblad Charlie Hebdo afgelopen woensdag, zullen de Europese veiligheidsdiensten meer gaan samenwerken. Zo willen ze onder meer vluchtinformatie van terugkerende Syriëgangers gaan uitwisselen.

Lees ook: Hollande: Dreiging voor Frankrijk nog niet voorbij

De Europese top van 12 februari staat geheel in het teken van de strijd tegen terreur, zo zei Donald Tusk, de voorzitter van de Raad van Europese regeringsleiders.

Bijeenkomst

In Parijs is zondag een speciale ingelaste bijeenkomst van Europese ministers die over de veiligheidsdiensten gaan. Voor ons land zal minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) hier aan deelnemen, zijn Amerikaanse collega Eric Holder komt ook.

Lees ook: ‘Toezicht op terreurbroers was opgeheven’

Maatregelen

De aanslag in Parijs kwam precies op het moment dat Letland het Europese voorzitterschap overneemt. De Letse premier Laimdota Straujuma stelt dat er een hele lijst van maatregelen klaar ligt om de strijd tegen terrorisme op Europees niveau te verbeteren.

Lees ook: Al-Qaeda eist aanslag Parijs op en dreigt met nieuwe

Privacy

Het Europarlement blokkeert al drie jaar een Europese uitwisseling van gegevens over vliegtuigpassagiers wegens de verregaande inbreuk op privacy. Letland heeft gezegd druk te willen uitoefenen op het EP om over die bezwaren heen te stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
EU-veiligheidsdiensten: meer gegevens uitwisselen
Sluiten