Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 jan 2015 / 10:26 uur

‘Enorme ontslaggolf in Rusland door sancties Westen’

Rusland stevent af op een grote ontslaggolf als gevolg van de snel verslechterende economie. De overheid moet heroverwegen hoe snel en op welke gebieden financiële reserves worden ingezet. Dat heeft de voormalige minister van Financiën Alexei Kudrin zaterdag gezegd bij het World Economic Forum in Davos.

„Ik heb zware tijden voorspeld, maar had niet gedacht dat het zo erg zou worden. Consumentenprijzen zijn scherp gestegen, grote ontslagrondes zijn begonnen. In de bouw in Moskou zijn al 100.000 mensen ontslagen en we zien tekenen van een crisis in de auto-industrie”, aldus Kudrin.

Ingestort

Rusland wordt hard geraakt door de westerse sancties, de waardedaling van de roebel en de in elkaar gezakte olieprijzen. Doordat de roebel de helft van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de dollar sinds begin vorig jaar, kan Rusland steeds moeilijker geld lenen op westerse kapitaalmarkten.

Kudrin voorziet dat de Russische economie dit jaar met 4 procent krimpt, als de olieprijzen op het huidige lage niveau blijven. De centrale bank van Rusland voorspelde vorige maand een economische teruggang van 4,5 procent voor 2015. Dat de westerse sancties snel zullen worden opgeheven, is volgens Kudrin onwaarschijnlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Enorme ontslaggolf in Rusland door sancties Westen’
Sluiten