Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 jan 2015 / 10:00 uur

Eerste ‘Deense’ grijze zeehond geboren sinds jaren

In de Deense Waddenzee is voor het eerst in vijfhonderd jaar weer een grijze zeehond geboren. De zeehondenpup werd vlak voor het einde van 2014 samen met zijn moeder gezien op een afgelegen zandbank tijdens een telling vanuit een vliegtuig.

Dit maakt Ecomare bekend op de website. Al enkele jaren zwemmen volwassen grijze zeehonden in de Deense Waddenzee, maar er is nog geen vaste kolonie. Dit is opmerkelijk omdat deze zeehondensoort al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw terug is in Nederland en Duitsland en zich hier ook voortplant.

Uitgestorven

De grijze zeehond was tot de 10e eeuw de meest voorkomende zeehondensoort in de Waddenzee. Maar er werd hevig op ze gejaagd en in de 16e eeuw is de populatie verdwenen. Inmiddels telt de Waddenzee een populatie van meer dan 4000 dieren. Het overgrote deel hiervan zwemt en plant zich voort in het Nederlandse gedeelte.

Lees ook: Dodelijke zeehonden kunnen badgasten aanvallen

De eerste pup in Denemarken en de waarneming van zwemmende grijze zeehonden in de Deense Waddenzee is een teken dat de populatie nog verder aan het uitbreiden is, aldus Ecomare. „Mogelijk zijn er in de toekomst grijze zeehonden kolonies in de gehele Waddenzee te vinden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste ‘Deense’ grijze zeehond geboren sinds jaren
Sluiten