Rens Oving
Rens Oving Nieuws 27 jan 2015

Drone toont omvang concentratiekamp Auschwitz

Precies 70 jaar geleden werd concentratiekamp Auswchitz bevrijd door de Russen. Ter gelegenheid van die dag vlogen De Britten van de BBC met een drone over het terrein. De treinrails, de barakken en de beeldbepalende ingang met Arbeit Macht Frei, maar vooral de enorme afmetingen van het voormalige vernietigingskamp maken diepe indruk.

Gaskamers

Auschwitz-Birkenau was het grootste vernietingskamp van Nazi-Duitsland. Tussen 1940 en 19455 kwamen hier ongeveer 1,1 miljoen mensen, vooral joden maar ook Sinti, Roma, homoseksuelen, krijgsgevangenen en verzetsmensen, in de gaskamers of door honger en uitputting om het leven.

Lees ook: Holocaust-overlever na 70 jaar herenigd met redder

Op 27 januari 1945 wisten soldaten van het Rode Leger het kamp te bevrijden. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Auschwitz uit tot het belangrijkste symbool van de Holocaust, de massamoord op zes miljoen Europese joden. Sinds 2005 wordt daarom in veel landen op de dag van de bevrijding van Auschwitz Holocaust Memorial Day georganiseerd.

Herdenking

Ongeveer 300 overlevenden en tientallen regeringsleiders herdenken dinsdag in Polen de bevrijding van het kamp. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn daarbij aanwezig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drone toont omvang concentratiekamp Auschwitz
Sluiten