Rens Oving
Rens Oving Nieuws 22 jan 2015 / 14:19 uur

Draghi zet de geldpersen aan

Het was door alle kenners voorspelt maar donderdag gebeurde het dan ook echt. De Europese Centrale Bank (ECB) zet de geldpersen aan om de economie weer op gang te krijgen. De komende anderhalf jaar wordt er 1.140 miljard euro in de economie van eurozone gepompt.

Mario Draghi, president van de ECB, maakte donderdagmiddag bekend dat er vanaf maart iedere maand voor 60 miljard euro aan staatsobligaties wordt opgekocht. Dit zal in ieder geval tot september 2016 doorgaan. De bedoeling is dat die miljarden via de banken uiteindelijk in de economie terecht komen. Al dat extra geld moet ervoor zorgen dat er meer wordt uitgegeven en bedrijven gemakkelijker geld kunnen lenen. Zo moet de economie weer op gang worden geholpen.

Inflatie

De geldinjectie was volgens Draghi nodig omdat de inflatie in de eurozone fors is gedaald, tot onder het nulpunt in december. De ECB hoopt de inflatie de komende jaren rond de 2 procent te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Draghi zet de geldpersen aan
Sluiten