Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 27 jan 2015

Door navigatiesysteem rechtstreeks de file in

Navigatiesystemen sturen automobilisten nog veel te vaak regelrecht een file in. Ruim tweederde van de files wordt niet gemeld of onnauwkeurig ingeschat door de systemen. Dit blijkt uit een proef van de Consumentenbond.

De bond onderzocht de kwaliteit van actuele verkeersinformatie op navigatiesystemen. Die informatie blijkt dus lang niet altijd nauwkeurig te zijn.

Bij 555 autoritten was er een file, maar bij 37% daarvan gaf de navigatie helemaal geen filemelding aan. En bij de ritten waar wel vertraging werd gemeld, was die in 24% van de gevallen veel langer dan het navigatiesysteem aangaf.

TomTom het beste

De systemen ontvangen hun actuele verkeersinformatie onder meer van individuele navigatiesystemen, van mobiele telefoons of van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens.

Voor het onderzoek selecteerde de Consumentenbond leden die regelmatig in de auto zitten op doordeweekse dagen. Zij testten samen navigatiesystemen die kosteloos verkeersinformatie ontvangen, zoals ‘klassieke’ navigatiesystemen van TomTom, Garmin en Mio en drie veelgebruikte gratis navigatie-apps (Google Maps, Waze en Apple Kaarten).

TomTom krijgt van de testers het hoogste rapportcijfer (7,8), Apple Kaarten eindigt onderaan met een 3,3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Door navigatiesysteem rechtstreeks de file in
Sluiten