Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 26 jan 2015 / 21:35 uur

Dolfijnen in de Haringvliet

In de nabije toekomst moet de Haringvliet een oase zijn met iconen als zeearenden, steuren en dolfijnen. Een coalitie van zes natuurorganisaties gaat het oer-Hollandse getijdenlandschap pal onder Rotterdam veranderen in een uniek natuurgebied en toeristische trekpleister.

Goed Geld Gala

De organisaties ontvingen maandagavond op het Goed Geld Gala 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij om hun droom te realiseren: de afgesloten Haringvliet op de grens van rivier en zee weer tot leven wekken met het project Met de Stroom Mee. De coalitie bestaat uit het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. „Iedereen kan straks op het water en de oevers genieten van unieke natuur die vrijwel is verdwenen uit de Hollandse delta”, melden de organisaties.

Haringvlietsluizen

In 2018 zet Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen op een kier. Hierdoor kunnen trekvissen als de zalm en de steur de riviermonding weer vinden om tussen de Rijn en de zee te migreren. Het zo lang afgesloten Haringvliet krijgt dan ook de overgangsdynamiek terug van zoet rivierwater en de zoute zee. „Dat is het moment om de natuur het noodzakelijke zetje te geven. Door het unieke landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen, vormt zich een walhalla voor vissen, bruinvissen, dolfijnen en vogels, zoals lepelaars, dwergsterns, zilverreigers en vis- en zeearenden.”

Spiekkoepel

De komende jaren gaat de coalitie aan de slag om de natuur in 2018 te laten opbloeien. Het WNF herstelt voor de kust schelpdierbanken. Deze fungeren als kraamkamer voor vissen en trekken haaien, roggen en dolfijnen aan. Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling zetten met WNF een Rijn-kweekcentrum voor steuren op. Midden vorige eeuw verdween de steur door vervuiling en overbevissing. Vogelbescherming Nederland bouwt onder meer een unieke Spiekkoepel, de enige plek ter wereld waar natuurliefhebbers vogelkolonies bijna kunnen aanraken zonder de dieren te verstoren.

Toerisme

In de toekomst brengen elektrische veerdiensten toeristen langs de natuur naar schilderachtige dorpjes, komen er struinroutes tot diep in de natuur, veel uitkijkpunten, vis- en vogelexcursies en horeca die streekgerechten en duurzaam gevangen vis uit de delta bereiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dolfijnen in de Haringvliet
Sluiten