Jeroen Welling
Jeroen Welling Nieuws 16 jan 2015 / 07:16 uur

Doden bij antiterreuractie België

Update 22.15: De situatie in Verviers is nu weer ‘kalm’, aldus de burgemeester tegen de BBC.

Update 21.50: De aanslag in Verviers was "een kwestie van uren" geweest.

Update 21.30: Er zou een tweede inval gaande zijn in Verviers, meldt persbureau Belga. De straat zou afgesloten zijn voor ooggetuigen. Ook hebben alle federale agenten in België hebben te horen gekregen dat ze alert moeten blijven.

Update 20.30: De Belgische antiterreureenheden hebben op verzoek van de federale politie in Brussel, Vilvoorde en Verviers in totaal tien huiszoekingen verricht. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar wat de Belgische autoriteiten denken dat een operationele terreurcel is. Verschillende leden van de cel zouden teruggekeerde Syriëgangers zijn en de cel zou op het punt gestaan hebben om aanslagen te plegen in België.

Bij de huiszoeking in Verviers werd direct met automatische wapens het vuur geopend op agenten. Bij de schotenwisseling die volgde werden twee terroristen gedood, een derde is levend gevangen genomen. Er raakten geen agenten gewond. In het kader van het lopende onderzoek doen de autoriteiten op dit moment verder geen mededelingen, zo werd zojuist op een persconferentie gemeld.

Update 20.15: Op deze plekken zou de politie invallen gedaan hebben:

Update 19.45: Er zouden banden zijn tussen Amedy Coulibaly, de man die mensen gijzelde en vermoordde in een joodse supermarkt in Parijs, en de antiterreuractie in België. De terreurverdachten in België zouden oud-Syriëgangers zijn en wapenhandelaars die zowel in het criminele circuit als aan groepen islamisten zouden leveren. Coulibaly zou er hebben gekeken naar wapens, ontstekingen, wapenvesten en ander materiaal dat op zijn lichaam en in zijn woning is aangetroffen.

Volgens VTM Nieuws zouden in zeven landen tegelijk antiterreuracties geweest zijn, maar alleen in België zouden doden gevallen zijn.

Update 19.25: De Morgen meldt dat er ook politie-acties gehouden zijn in het centrum van Brussel, Schaarbeek, Anderlecht, Molenbeek en Vlaams-Brabant. Donderdagochtend zouden al twee verdachten zijn aangehouden in het plaatsje Zaventem, bij Brussel.

Dit zou een filmpje van de actie in Verviers zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=tXBdnKF0YAM

Update 19.15: De drie waren mogelijk teruggekeerd uit strijdgebied, mogelijk Syrië. Ze wilden volgens bronnen een aanslag plegen op een politiebureau en waren in het bezit van kalasjnikovs. Ze werden al langer in het oog gehouden, meldt de Belgische tv-zender VTM. Bronnen melden aan die zender dat een aanslag zoals in Parijs voorkomen is. Het zouden jihadisten zijn met banden met Islamitische Staat.

Update 19.00: Er zouden niet drie, maar twee doden gevallen zijn, zo meldde het Belgische Openbaar Ministerie. De derde zou ‘enkel’ zwaargewond zijn. Ook zouden elders in België antiterreuracties gaande zijn.

Bij een anti-terreuractie van de Belgische politie in Verviers zijn donderdag drie doden gevallen. Dat meldden Belgische media. De actie was in de wijk bij het station van Verviers, een plaats ten oosten van Luik en vlak onder Maastricht.

Volgens de Franstalige publieke zender RTBF zijn er meerdere arrestaties verricht. Er waren explosies en knallen te horen. Een gemaskerde man zei tegen een getuige dat hij onmiddellijk het kruispunt moest verlaten. Daar stonden een blauwe bestelwagen en een personenauto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doden bij antiterreuractie België
Sluiten