Metro
Metro Nieuws 7 jan 2015 / 14:53 uur

Doden bij aanslag op redactie Frans weekblad

Drie gemaskerde mannen hebben woensdag een bloedbad aangericht op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Tien journalisten, waaronder vier prominente tekenaars van het blad, zijn gedood. Ook kwamen twee politieagenten om het leven.

Van de drie daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor, hun vluchtauto werd kort na de aanslag in een ander deel van Parijs teruggevonden.

UPDATE 15:25: Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken jaagt de politie nog steeds met man en macht op drie terroristen. Parijzenaars die iets verdachts zien worden opgeroepen een speciaal geopende telefoonlijn te bellen.

UPDATE 14:30: Na verschillende Franse kranten meldt nu ook persbureau AFP dat cartoonist en uitgever Stéphane Charbonnier een van de dodelijke slachtoffers is. Ook de belangrijkste tekenaar van het blad, Jean Cabu, is vermoord.

UPDATE 14:08: De vluchtauto van de terroristen is teruggevonden in Parijs. Van de daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor. De politie zou bezig zijn met een grote klopjacht.

UPDATE 13:24: Persbureau Reuters maakt melding van een twaalfde dode. Volgens de politie zijn er tien journalisten en twee politieagenten omgekomen.

UPDATE 12:57: President Hollande is ter plaatse en spreekt in een eerste reactie over elf doden en vier ernstig gewonden. Hij verwacht dat het aantal slachtoffers nog zal zijn stijgen. „Dit is een daad van uitzonderlijke barbarij uitgevoerd tegen een tijdschrift. Frankrijk is in schok door deze terreuraanslag.”

Kort voor 12.00 uur drongen drie gewapende mannen de redactie van Charlie Hebdo binnen. Gewapend met kalasjnikov en een raketwerper executeerden zij binnen een paar minuten de journalisten en sloegen daarna op de vlucht. Een groep medewerkers wist het dak op te vluchten.

De aanslagplegers zouden hebben geroepen ,,We komen de profeet wreken” en Allahu Akbar (God is groot).

Een Franse journaliste plaatste een foto met daarop de aanslagplegers die op de politie lijken te schieten.

#love #instagood #Me #Cute #tbt #photooftheday #instamood #beautiful #picoftheday #girl #new #sun #beach #instagrammers #igers #follow #instadaily

A video posted by Boris BLR ™ (@borisblr1) on Jan 1, 2015 at 3:18am PST

Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. Een politieauto werd daarbij herhaaldelijk geraakt en ook winkelruiten van nabijgelegen panden vertonen kogelgaten

Meteen na de aanslag riep de Franse president François Hollande zijn kabinet bijeen voor een spoedzitting. Daarvoor gaf hij een verklaring af waarin hij de aanval een duidelijke terreuraanslag noemde.

Bomaanslag

In 2011 vond er een bomaanslag plaats bij hetzelfde pand, en een jaar later waren er weer bedreigingen. Die hadden te maken met publicaties in het tijdschrift over de profeet Mohammed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Doden bij aanslag op redactie Frans weekblad
Sluiten