Rens Oving
Rens Oving Nieuws 22 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Dierentuinen doen dikke dieren op dieet

Dikke beren, vadsige olifanten of uit de kluiten gewassen jachtluipaarden. Wanneer wilde dieren in gevangenschap niet op dieet gaan lopen zij gevaar om veel te dik te worden. Met hartfalen, artritis en mogelijk onvruchtbaarheid tot gevolg.

„Er is eigenlijk geen enkele diersoort waarbij overgewicht in gevangenschap niet voorkomt”, zegt Tjalling Huisman van Hogeschool VHL in Velp. „Dieren houden, net als mensen, van zoet en van vet. In gevangenschap, met minder beweging, is dat bijzonder slecht voor ze. Wilde dieren eten heel veel fruit als ze daar de kans toe krijgen. Die vele suikers zijn belangrijk voor het opbouwen van reserves. Maar de magere tijden die daar in het wild op volgen, heb je in gevangenschap niet. Voor een aap in de dierentuin is een banaan een soort junkfood.”

Om daar iets aan te doen, komen donderdag dierverzorgers en onderzoekers uit heel Europa bij elkaar in Burgers Zoo, Arnhem. Volgens Huisman, een van de organisatoren, is er steeds meer bekend over gezonde voeding voor wilde dieren. „In Nederlandse dierentuinen kom je nu eigenlijk geen dieren met obesitas meer tegen. Het is echt aan de randen van Europa waar nog echt een gebrek aan kennis is over het beste voedingspatroon. Het is ook een complex probleem dat voor elk dier weer anders is.”

500 kilo

Minder eten geven zodra een dier te dik dreigt te worden lijkt de logische oplossing. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook een gezonde olifant is groot, en heel erg zwaar. „En op een totaal van 5000 kilo zie je niet wanneer er binnen een paar maanden 500 kilo bijkomt”, weet Huisman. „Alleen door de dieren in continue weegprogramma’s te volgen, is dat op tijd te signaleren.”

En dat is hoognodig. Overgewicht bij olifanten is een belangrijke reden dat zij te weinig jongen krijgen. Amerikaanse onderzoekers waarschuwden onlangs nog voor het uitsterven van de diersoort in gevangenschap als het dieet van de dierentuinolifanten niet snel verandert.

Om de grootste problemen voor te zijn, wordt in steeds meer dierentuinen het voedselprogramma omgegooid. In ieder geval geen krachtvoer en veel minder fruit. Verse groente, takken en bladeren blijken al een stuk beter. Vleeseters moeten iets te knagen hebben en kunnen daarom beter een karkas dan een paar biefstukken krijgen.

Ook wordt eten vaker verstopt en krijgen dieren voer waar ze langer mee bezig zijn. „Je kunt een zebra beter een uur lang op een kilo hooi laten kauwen dan een paar minuten op een zak brokken.”

Wild

Een Duits animatieteam maakte in 2012 al eens een filmpje hoe het eruit zou zien als ook wilde dieren te dik zouden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dierentuinen doen dikke dieren op dieet
Sluiten