Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 9 jan 2015

Consumenten voorspellen karig jaar

De verwachtingen van consumenten over wat 2015 gaat betekenen voor de Nederlandse economie zijn niet heel positief. Vier op de tien Nederlanders denkt dat dit jaar ‘geen enkele markt’ zal aantrekken. Consumenten die wel denken dat één of meerdere markten in 2015 zullen aantrekken, hebben het meeste vertrouwen in de huizenmarkt. Dat blijkt uit een enquête van ING.

Huizenmarkt

Het is voor het eerst in drie jaar tijd dat er het meeste vertrouwen is in de huizenmarkt onder consumenten, de afgelopen jaren was de aandelenmarkt nog het populairst. Bijna één op de drie denkt dat de huizenmarkt in 2015 het meest zal aantrekken, tegen 15 procent die de aandelenmarkt als favoriet aanmerkt.

Of de huizenmarkt dit jaar echt sterker zal aantrekken dan de aandelenmarkt, valt nog te bezien. Mede als gevolg van strengere normen voor wat betreft de financiering en het aflopen van de ruimere schenkingsvrijstelling, zal het herstel vermoedelijk bescheiden zijn. Het ING Economisch Bureau gaat voor 2015 uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 1 tot 2 procent. De meeste beleggers in aandelen zouden met dit rendement waarschijnlijk niet tevreden zijn.

Geen vertrouwen

Verslechteringen verwachten consumenten met name op de arbeidsmarkt. Ruim de helft van de respondenten (54 procent) denkt dat deze markt in 2015 het meest zal verslechteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Consumenten voorspellen karig jaar
Sluiten