Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 17 jan 2015 / 15:00 uur

Coalitie voert 29 luchtaanvallen uit op IS

De coalitie onder leiding van de Amerikanen heeft in 24 uur tijd 29 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Dit maakte het Amerikaanse leger zaterdag bekend.

In Irak zijn zestien aanvallen uitgevoerd op voertuigen, gebouwen en materieel rondom zeven steden. In Syrië waren elf bombardementen nabij de grensstad Kobani. Hierbij werd in ieder geval een tank vernietigd. Andere doelwitten waren bij de Oost-Syrische plaatsen Abu Kamal en Dawr az Zawr. De militaire acties hadden plaats tussen vrijdag- en zaterdagochtend.

Verdubbeld

Ondanks de luchtaanvallen heeft IS het Syrische grondgebied waar zij de controle over heeft in korte tijd verdubbeld. Dat meldde de Britse krant Daily Mail aan de hand van een landkaart van de Coalitie voor een Democratisch Syrië (CDS). Door de gebiedsuitbreiding zouden nu nog eens een miljoen Syriërs leven onder het bewind van de terreurgroep.

Vooral aandacht Irak

De krant schrijft dat het mogelijk is dat IS zoveel gebied in Syrië heeft veroverd, omdat de internationale coalitie vooral aandacht schenkt aan Irak. Ook zijn niet alle landen in de coalitie actief boven Syrië. Ook Nederland voert alleen luchtaanvallen uit in Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coalitie voert 29 luchtaanvallen uit op IS
Sluiten