Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 27 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Charmeur moet miljoen betalen

Een man die vrouwen oplichtte door zich met gladde praatjes voor te doen als potentiële liefdespartner, moet flink dokken. Een rechtbank in de Ghanese hoofdstad Accra heeft de seriefraudeur uit die stad veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 1 miljoen euro aan de slachtoffers die hij had gemaakt. Bovendien moet hij vijf jaar de cel in.

Datingfraude is een groot probleem, waarbij ook in Nederland slachtoffers worden gemaakt. Vorig jaar maakten 250 mensen in ons land melding van oplichting via datingsites. Van hen zijn er 134 daadwerkelijk getild voor in totaal 2.649.856 euro. Oplichters wisten 77 vrouwen en 57 mannen om hun vinger te winden. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er echter nog veel meer mensen opgelicht door hun ‘nieuwe liefde’, maar vertellen ze daar uit schaamte niets over.

Amerikaanse officier

Deze oplichter had vanachter zijn laptop negentien vrouwen uit Engeland 800.000 pond afgetroggeld, nadat hij hen eerst met mooie praatjes voor zich had gewonnen. Het duurde soms zeven maanden heen en weer mailen voordat hij zijn slachtoffers, die hij op datingsites benaderde, zo ver kreeg dat ze naar hem geld overmaakten.

Eén van hen maakte in de loop van haar contacten met de oplichter 250.000 pond over (333.000 euro). Op de datingsites deed de zwendelaar zich voor als een Amerikaanse officier, van wie hij foto’s had gevonden op internet. Ook liet hij sommige vrouwen naar Ghana komen. Die hield hij lucratieve zakelijke plannen voor, zodat zij hem nog eens extra geld ‘leenden’ om te kunnen investeren.

Villa met zwembad

Deze methode is de meesteroplichter uiteindelijk fataal geworden; vijf Britse slachtoffers reisden andermaal naar Accra om in de rechtbank tegen hem te getuigen. Uit het politieonderzoek, een gezamenlijke actie van Britse en Ghanese rechercheurs, kwam naar voren dat de charmeur-fraudeur zijn pijlen ook had gericht op vrouwen elders in Europa en de Verenigde Staten.

In zijn villa met zwembad aan de rand van Accra vond de politie een groot bedrag aan contant geld en een flink aantal simkaartjes, waarop aanvullend bewijs werd gevonden van zijn oplichtingspraktijken.

Volgens de Britse politie worden elk jaar zo’n 200.000 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk slachtoffer van datingfraude. Zij schat dat daarbij zeker 100 miljoen pond (133 miljoen euro) aan de strijkstok van seriefraudeurs blijft hangen. Voor de Nederlandse situatie zou dit betekenen dat 50.000 vrouwen in blinde verliefdheid zo’n 33 miljoen euro aan hun ‘lovers’ overmaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Charmeur moet miljoen betalen
Sluiten