Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 jan 2015

Californië ziet e-sigaret als bedreiging gezondheid

In de Amerikaanse staat Californie hebben gezondheidsamtbenaren woensdag verklaard dat elektronische sigaretten een gevaar voor de gezondheid zijn. Ze zijn van mening dat er strikte regels moeten komen, net als bij tabaksproducten. De staat voegt zich daarmee bij andere staten in de VS die de groei van het apparaat tegen willen gaan. Dat meldt Fox News.

Kankerverwekkend en verslavend

Volgens een rapport van The California Department of Public Health bevatten e-sigaretten kankerverwekkende chemicaliën en raken gebruikers van het product verslaafd aan nicotine, hoewel er wel meer onderzoek moet worden gedaan naar de directe en langetermijneffecten voor de gezondheid.

Lees ook: ‘E-sigaret 15 keer kankerverwekkender dan sigaret’

Nieuwe generaties van jonge mensen zullen nicotineverslaafd raken wanneer de producten ongereguleerd blijven, zo stelt ambtenaar Ron Chapman. “Zonder actie is het waarschijnlijk dat de vooruitgang die Californië de afgelopen twintig jaar heeft geboekt in het terugdringen van het gebruik van traditioneel tabak, voor niets is geweest. Dat komt doordat e-sigaretten rookgedrag weer zullen normaliseren”, zo staat in het rapport.

Restricties

Het rapport roept onder meer op tot restricties op het gebied van marketing en verkoop van e-sigaretten, en tot campagnes die de gevaren van elektronische sigaretten duidelijk maken. In 2010 werd in Californië de verkoop van e-sigaretten aan minderjarigen al verboden.

Lees ook: Onderzoek e-sigaret veroorzaakt ophef en verwarring

Volgens Gregory Conley van de American Vaping Association, is de reactie overdreven. “Rokers verdienen eerlijke en accurate informatie over de relatieve risico’s van verschillende nicotineproducten, geen vermoedens op basis van een nietszeggend rapport.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Californië ziet e-sigaret als bedreiging gezondheid
Sluiten