Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Nieuws 22 jan 2015

Cafés maken zich op voor voetbalklassieker

De supporterscafés in Amsterdam en Rotterdam maken zich klaar voor de klassieker Ajax-Feyenoord komende zondag. Ze verwachten een volle bak als er om half een wordt afgetrapt in de ArenA. Geen poespas met versiering of andere sfeermakers in de cafés. Het enige wat een echte supporter nodig heeft, zijn tv-schermen, drank en andere fans.

Café De Ster, Amsterdam

Café De Ster aan de Martelaarsgracht in het centrum van Amsterdam zit bij wedstrijden van Ajax steevast vol met supporters. Maar tijdens de klassieker tegen Feyenoord gaan alle remmen los. „We zetten extra personeel in en zorgen dat er genoeg drank in huis is”, zegt Roy van Dodewaard, bedrijfsleider van De Ster. „Bij een thuiswedstrijd zoals deze heb je wel zo’n vijf vaten extra nodig. Ze komen hier nog wat drinken voordat ze naar de ArenA gaan.”

Uitwedstrijden leveren Van Dodewaard meer omzet op, maar bij een klassieker als deze heeft hij ook niet te klagen. Daar speelt Ajax echter ook een belangrijke rol bij. „Het ligt eraan hoe Ajax speelt. Als ze het goed doen, heb ik veel klandizie. Maar als ze niet denderend spelen, merk je meteen dat het minder wordt. Nu staan ze tweede, dus ik heb er goede hoop op. De spanning is er wel.”

De klassieker trekt altijd voldoende volk aan. Van Dodewaard heeft twee televisies en een groot scherm hangen. Samen met de 150 man die in zijn café passen, kijkt hij uit naar een 3-1 overwinning voor de Amsterdammers. „Natuurlijk. Voor Feyenoord scoort Nelom of Immers”, voorspelt Van Dodewaard. „Voor Ajax kunnen we rekenen op Milik, Klaassen en Schöne. Daar kun je geld op inzetten.”

Café ‘t Fust, Rotterdam

Café ’t Fust aan het Stadshuisplein in Rotterdam verwacht ook veel publiek. Tijdens wedstrijden van Feyenoord staat het altijd stampvol en bij de klassiekers al helemaal. Binnen hangen grote schermen, maar voor de supporter die het warm krijgt van de spanning ook buiten op het terras. Voor ruziënde voetbalkijkers hoeft men niet bang te zijn, al kan de spanning volgens barman Ed Voogt flink oplopen. „Het ligt er natuurlijk maar aan of ze winnen of verliezen hè. Niemand die hier met ’n vrolijk gezicht staat als ze achter staan. Tijdens de wedstrijd zelf is het oorverdovend stil, op de oeh’s en aah’s na. Iedereen verkeert in opperste concentratie en ik zelf ook.”

Zelf weet de barman niet helemaal zeker of ze wel gaan winnen zondag. „Het gaat er om spannen, let op mijn woorden. Ik hoop dat het net zo’n spannende wedstrijd wordt als de laatste wedstrijd tegen FC Twente en dat ze winnen met 2-3.”

Café Monico, Amsterdam

Voor Gerrit Teters, eigenaar van café Monico op het Amsterdamse Rembrandtplein is het niet eens een vraag of Ajax wint. „Ik ben groot fan, steun ze door dik en dun. Ik ben hartstikke blij dat het nu in Amsterdam is, 100 procent.” En ook z’n klandizie heeft er zin in. Een vaste supportersgroep trok al tijdig bij Teters aan de bel. „Een groep enthousiastelingen wil al om 9 uur ’s ochtends komen, terwijl ik normaal om 10 uur open ga”, zegt Teters. „Ach ja, het is een vaste groep klanten, dus voor hen pas ik me wel aan. Ze wilden eigenlijk nog eerder komen, maar dat is te gek.”

Er hangt een groot scherm in de zaak waar een groep van een man of zestig in past. Het liefst zou hij ook op het terras televisies plaatsen. „Maar dat mag niet van de gemeente, dan word ik met pijl en boog het plein afgeschoten.” Extra drank heeft Teters niet ingeslagen. Dat is bij de klassieker niet nodig, zegt hij. „Engelsen drinken stevig door en Brabanders die komen bij belangrijke Champions League wedstrijden ook. Maar voor de klassieker komen de jongens uit de buurt. Die zitten hier aan de bar en roeren in een kopje koffie.”

Café ‘t Haantje, Rotterdam

In Rotterdam volgen echte diehard fans hun club via de televisies bij café ’t Haantje aan de Bierens de Haanweg in Zuid, dichtbij De Kuip. In dit bruine supporterscafé worden de grote schermen aan de muur niet uitgerold, maar kan er gekeken worden op twee tv’s achter de bar. „Dan weet ik tenminste zeker dat de schermen heel blijven. Bij knokpartijen in het verleden ging het nog wel eens mis. Bij andere wedstrijden hangen we ze wel uit hoor, maar als ze tegen Ajax spelen niet”, vertelt uitbater Willem Wollaart rustig. „Nu wordt er niet meer geknokt. Het blijft meestal wel rustig. Ja, naar de scheidsrechter op tv wordt wel veel gescholden. Maar ja, die kan het toch niet horen hè.”

Ook hier moet je op tijd zijn, wil je een glimp van de wedstrijd kunnen opvangen. Het zit er ’s middags al vroeg vol met stamgasten die de hele dag blijven hangen. Wollaart heeft zin in de wedstrijd van zondag. Nerveus is hij niet. „Tuurlijk winnen we, we gaan Amsterdam laten zien wie er de beste is en we maken er 1-2 van. Het moet wel spannend blijven natuurlijk.”

Lees ook: Deze Feyenoorders wonnen voor ‘t laatst in Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Cafés maken zich op voor voetbalklassieker
Sluiten