Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 7 jan 2015

Bijna de helft minder NS-treinen rijdt door rood

Het aantal treinen van NS dat een rood sein mist, is vorig jaar met bijna de helft afgenomen. Dat blijkt uit cijfers uit de voorlopige jaarrekening van het vervoersbedrijf, die Metro heeft ingezien. In 2014 reden in totaal 49 NS-treinen door rood. Dat waren er een jaar eerder nog 89.

NS wijst naar de verbeterde automatische beveiliging van het spoor als oorzaak van de verbetering. Ook zegt het bedrijf machinisten regelmatig te instrueren.

De Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) maakt pas later dit jaar bekend hoeveel treinen in 2014 door rood reden. In het ILT-cijfer worden naast NS-treinen ook die van andere vervoerders op het spoor meegenomen.

Uit de gegevens van NS blijkt verder dat meer klanten tevreden zijn over de prestaties van de vervoerder, hoewel slechts een beetje. In de voorlopige resultaten van het jaarlijkse reizigersonderzoek staat dat 75,4 procent van de ondervraagde klanten het reizen met NS een 7 of hoger rapportcijfer geeft. In 2013 was dit 74,8 procent.

Klanttevredenheid

De tevredenheid over een zitplaats bij NS loopt anderzijds voor het derde opeenvolgende jaar terug. Met 74,6 procent was vorig jaar minder dan tweederde van de reizigers content hierover. Dit was in 2013 nog 75,5 procet. In 2012 lag dit op 76 procent.

Het geweld tegen treinpersoneel blijft stabiel, ondanks de ingevoerde strengere straffen en campagne om conducteurs en machinisten met rust te laten. In 2014 kreeg 6,6 procent van de NS’ers te maken met fysieke agressie en geweld, inclusief spugen en bedreigen. Dit percentage werd de twee voorgaande jaren ook geregistreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna de helft minder NS-treinen rijdt door rood
Sluiten