Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 19 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Biermerk belangrijk, maar zelden herkend

Cafégangers zijn bereid meer geld te betalen voor ’hun’ merk bier, maar herkennen doen ze het vaak niet eens.

Dat blijkt uit het verhaal van kroegeigenaar Erik Thuis in Misset Horeca. Hij besloot zich niet langer aan één brouwer te binden en koopt bier van verschillende merken in voor zijn café Victoria in Woerden.

”Een lagere prijs voor een pilsje leidt niet tot meer verkoop”, zegt Thuis. ”Ik verkoop nu 10 tot 15 procent meer pils en mensen komen echt voor hun merk.” Momenteel staan van de grote merken Jupiler (€2,20), Hertog Jan (€2,50), Heineken (€2,50) en Grolsch (€2,70) op de tap. Ook verkoopt Erik Thuis Valk, voor slechts €1,60.

Blind proeven

"Gasten komen écht voor hun merk. Ze vragen ook niet langer om ’een pilsje’ maar om ’een Jupiler’, of ’een Grolsch." Volgens Thuis zijn gasten echt merkgebonden, maar herkennen ze hun merk vaak niet. ”Bij een blindproeverij, waarbij ik bijvoorbeeld vijf merken in merkloze glazen schenk, scoort de allerbeste hooguit drie uit vijf.”

De merken die het best verkopen zijn Jupiler, Hertog Jan en Heineken. Thuis: ”Afwisselend, de ene maand het ene, de andere maand het andere.”

Het goedkopere Valk-bier loopt helemaal niet zo goed, ondanks de aantrekkelijke prijs van €1,60. Thuis: ”En dat ligt niet aan Valk, maar aan de merkgebondenheid. Ik heb ook wel eens andere goedkopere merken op tap gehad, maar dat verkocht ook niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Biermerk belangrijk, maar zelden herkend
Sluiten