Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 13 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Betalen voor verblijf in bajes baart zorgen

De Federatie Opvang maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de eigen bijdragen voor het verblijf in een gevangenis of andere instelling voor gedetineerden. Vanaf donderdag buigt de Tweede Kamer zich over een wetsvoorstel hierover van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie).

Als het voorstel doorgaat moet een ex-gedetineerde een bijdrage betalen van 16 euro per dag, met een maximum van 2 jaar. Zodra de straf ten uitvoer wordt gelegd, is de dader voor zijn verblijf een eigen bijdrage verschuldigd en kan deze worden geïnd. Binnen zes weken na de ontvangen factuur moet de rekening zijn betaald.

De Federatie Opvang vreest grote problemen en heeft de minister nu een brandbrief gestuurd. ”Schulden zijn voor deze groep één van de belangrijkste hindernissen om weer een gewoon bestaan op te bouwen. Na detentie krijg je pas een uitkering als je een vaste verblijfplaats hebt. Maar om een huis te huren moet je een uitkering hebben. In deze vicieuze cirkel zijn woningcorporaties dan ook nog geneigd om mensen met schulden überhaupt geen huurcontract aan te bieden. In het recente rapport Gevangen in Schuld is deze dynamiek door de Hogeschool Utrecht uitgebreid uitgewerkt. Recidive lijkt wel haast onvermijdelijk voor ex-gedetineerde dakloze mensen.”

Geld naar slachtoffers

Teeven en Opstelten willen met de eigen bijdragen van voormalig gevangenen jaarlijks 65 miljoen euro ophalen. Daders gaan ook een bijdrage leveren aan de kosten van de zorg aan slachtoffers van strafbare feiten.Hiertoe gaat een deel van de opbrengsten naar de slachtofferzorg.

De Federatie Opvang zegt de gevolgen van oud-gedetineerden die blut zijn, nu al te ervaren. ”Jaarlijks melden zich substantiële groepen mensen die na detentie dakloos zijn, geen inkomen hebben en meestal grote schulden hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Betalen voor verblijf in bajes baart zorgen
Sluiten