Metro
Metro Nieuws 19 jan 2015 / 07:00 uur

Ben Verwaayen is nu zelf ondernemer

Ben Verwaayen was eerder topman van KPN, British Telecom en het Franse Alcatel-Lucent. Sinds kort investeert hij in veelbelovende start-ups.

Hoe is dat, ondernemen met familie?

U doelt op mijn zoon neem ik aan, Robert. Nou, dat is geweldig. Het leuke is dat hij eigenlijk veel meer van start-ups weet dan ik. Hij heeft me in ieder geval al geleerd om iedere dag opnieuw naar de markt en het bedrijf te kijken. Wat vandaag realiteit is, kan morgen alweer achterhaald zijn.

Met hem en Alexander Ribbink bestiert u nu Keen Venture Partners. In wat voor soort ondernemingen investeren jullie?

We kijken vooral naar bedrijven die zich bezighouden met radicale veranderingen, die een product leveren dat voor mensen zichtbaar en voelbaar verbeteringen geeft in hun leven. Het zijn bedrijven die zich in de eerste fase van hun bestaan al bewezen hebben en nu klaar zijn om echt door te groeien. Starten lukt wel in Nederland. Maar van één product naar tien producten en van een half miljoen naar een omzet van 100 miljoen groeien is voor veel ondernemers een stuk lastiger. In dat gat springen wij. We brengen die ondernemers in contact met de juiste mensen en bieden ze behalve financiering ook kennis en ervaring.

U zei het net al, de wereld verandert razendsnel. Met welke belangrijke verandering moet ieder Nederlands bedrijf vandaag de dag bezig zijn?

De wereld wordt digitaal. Vroeger was digitaal vooral techniek, tegenwoordig zit het in ieder product en elke dienst. Of je nu pizza rondbrengt, een krant maakt of medische apparatuur levert, iedereen kan alles met elkaar vergelijken en voor vrijwel elke toepassing heb je nu een app die voor mensen makkelijk te bedienen moet zijn. Dat is een verandering waar geen enkele sector aan ontkomt. Gelukkig zijn we daar goed in. Op het gebied van software-ontwikkeling, watermanagement, tuinbouw en digitale entertainment hebben we bedrijven die meedraaien in de absolute top. Ik ben dus eigenlijk best wel positief over de toekomst van de BV Nederland.

Er zijn ook mensen die daar heel anders over denken en stellen dat we links en rechts worden ingehaald door landen in Zuidoost-Azië bijvoorbeeld.

De economische fase waarin we nu zitten is er één van vernieuwing. Dan komt het vooral aan op flexibiliteit, aanpassingsvermogen en een internationale scope. Dat zijn dingen die in onze DNA zitten. Het Handboek Soldaat is niet voor de Nederlander geschreven, zeg ik altijd. Dat is meer voor landen waar mensen alles tot achter de laatste komma strikt uitvoeren. Dat doen wij niet. Wij vragen altijd ‘waarom’ en zeggen ‘ja maar’. Dat is niet altijd leuk, maar juist in deze tijden wel erg handig.

U gaf jarenlang leiding aan hele grote bedrijven. Nu bent u plotseling een startende ondernemer. Wat is leuker?

Ik sta inderdaad voor het eerst aan de andere kant van de streep. Dat is ontzettend leuk en geeft veel energie. We hebben in dit land geen gebrek aan talent of mensen met goeie ideeën. Waar wij vooral aan moeten werken is het doorzettingsvermogen, het vermogen om van een klein bedrijf een echt grote business te maken. Daar hoop ik nu mijn steentje aan te kunnen bijdragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ben Verwaayen is nu zelf ondernemer
Sluiten