Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 28 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Belastingadviseurs niet te vertrouwen

Belastingaangifte doen blijkt zelfs voor veel adviseurs te moeilijk te zijn. En dat kan de belastingbetaler ontzettend veel geld kosten!

Bij een steekproef van de Consumentenbond maakte iets meer dan de helft van de gewone deelnemers een belangrijke fout in de aangifte. Opvallender is dat de tevens ingeschakelde belastingadviseurs het er niet veel beter van af brachten: Slechts 53% had het bij het rechte eind. De bond vond bij de adviseurs beginnersfouten en een stapel slordigheidsfouten.

De proefpersonen schakelden voor hun aangifte één adviseur met en één zonder keurmerk in. Adviseurs die aangesloten zijn bij het Register Belastingadviseurs handelen twee van de drie aangiften foutloos af, terwijl hun collega’s zonder keurmerk met slechts 40% nog slechter scoren dan de consumenten zelf!

Foutje van 2000 euro

In één aangifte werd bijvoorbeeld een verkeerde geboortedatum ingevuld, in een andere werd verbouwingshypotheek niet opgenomen. In één geval maakt de adviseur zelfs een fout die de consument 2000 euro zou kosten. Het vervelende is dat de belastingbetaler in alle gevallen zelf aansprakelijk is voor gemaakte fouten, ook als de aangifte is ingevuld door een adviseur.

Twee van de adviseurs drongen er bij de consument op aan om zijn DigiD af te staan en vroegen ook om het persoonlijke wachtwoord daarbij. Niet prettig, want hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens van de consument inzien en wijzigen. De Consumentenbond adviseert consumenten nooit hun DigiD-wachtwoord uit handen te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Belastingadviseurs niet te vertrouwen
Sluiten