Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 14 jan 2015

Baby van 10 maanden weegt 20 kilogram

Maak kennis met baby Juanita Valentina Hernandez, een baby die lijdt aan morbide obesitas. Het meisje van tien maanden jong weegt liefst 20 kilogram, het gewicht van de gemiddelde 5-jarige.

Gewichtstoename

Bij haar geboorte woog Hernandez slechts zes pond, maar weken later begon haar gewicht flink toe te nemen. Momenteel weegt ze meer dan het dubbele van het gemiddelde gewicht van een kind van haar leeftijd. Haar moeder staat voor een raadsel.

Het gemiddelde gewicht voor een meisje van 10 maanden oud ligt in Nederland op 8 a 8,5 kilogram. Juanita’s moeder Sandra Franco, uit het Colombiaanse Libano, is dan ook angstig. Ze heeft geen idee wat de oorzaak is van het zorgelijke gewichtprobleem van haar meisje. “Toen ze vijftien dagen oud was begon ze al wat mollig te worden, terwijl ze heel mager geboren is. Sinds toen is haar gewicht toe blijven nemen. Nu is ze tien maanden en heeft ze morbide obesitas”, vertelt ze.

Vorige maand bracht de liefdadigheidsinstelling Gorditos de Corazon haar naar de Colombiaanse hoofstad Bogota, waar een team van specialisten begonnen is met een behandeling. Oprichter van de liefdadigheidsinstelling, Salvador Palacio Gonzalez, ziet het als zijn missie de groeiende problematiek rond obesitas neer te halen. Steeds meer kinderen worden erdoor getroffen.

Meer dan 20kg

Juanita is de derde baby die Gonzalez vorig jaar ontmoette die meer weegt dan 20 kilogram. Vorig jaar schoot de instelling ook al de families van obesebaby’s Santiago Mendoza en Mayra Caicedo te hulp. Zij kwamen samen op een gewicht van 41 kilogram.

“Duizenden kinderen in Colombia en miljoenen over de wereld kampen met obesitas”, zo zei hij eerder. “Vanuit Colombia hebben we een internationale alliantie gevormd om mensen met overgewicht te helpen.”

Hoewel ze nog maar jong is ziet de toekomst er voor Juanita somber uit wanneer haar snelle gewichtstoename niet kan worden gecontroleerd. Volgens de instelling is het cruciaal voor de leeftijd van 1 jaar in te grijpen om te voorkomen dat ziektes die verband houden met obesitas een ernstig gevaar voor de gezondheid vormen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Baby van 10 maanden weegt 20 kilogram
Sluiten