Metro
Metro Nieuws 22 jan 2015 / 14:37 uur

Arts vertraagt nieuwe stokslagen Saudische blogger

Blogger Raif Badawi krijgt vooralsnog geen tweede serie stokslagen voor het schrijven van kritische artikelen op een website. Hij is twee weken na het ondergaan van zijn eerste vijftig stokslagen nog niet voldoende hersteld voor een volgende sessie. Dat is de conclusie van acht doktoren die hem in een ziekenhuis in de stad Djedda hebben onderzocht, zo meldde Amnesty International donderdag.

Toch vertrouwt de mensenrechtenorganisatie de Saudische autoriteiten niet volledig. „Badawi is nog steeds in gevaar. Er is geen zekerheid dat de autoriteiten het medische advies uiteindelijk niet gewoon naast zich neer leggen”, waarschuwt een woordvoerder.

Veroordeling

Badawi werd veroordeeld tot tien jaar celstraf en duizend stokslagen vanwege de kritische stukjes die hij schreef op de website Saudi Arabian Liberals. Hij had onder meer een artikel geschreven over de instantie die waakt over de islamitische zeden. Daarin merkte hij sarcastisch op dat het volk ‘zichzelf kan feliciteren’ omdat die organisatie ‘zo zijn best doet om ervoor te zorgen dat alle Saudi’s naar het paradijs gaan’.

Amnesty is nog allerminst tevreden met het uitstel en blijft pleiten voor de onvoorwaardelijke vrijlating van de blogger. Een nieuwe kans daarop diende zich vorige week ineens aan: het paleis van koning Abdullah beval het hooggerechtshof zich over de zaak te buigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arts vertraagt nieuwe stokslagen Saudische blogger
Sluiten