Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 14 jan 2015

Arnhemse Syriëgangers willen nu niet meer gaan

Vertrokken Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) in augustus 2013 naar Syrië om te vechten bij een terreurgroep? Of wilden ze er de getroffen bevolking helpen?

Het laatste, zo hielden de twee Arnhemmers woensdag vol in de rechtbank. Ze beweren hulp te willen bieden aan de getroffen bevolking en zich te vestigen in een gebied waar ze konden leven onder de islamitische wetgeving, de sharia.

Het verhaal dat Mohamed en Hakim de rechter voorhouden lijkt aannemelijk: twee naïeve allochtone jongens met weinig kansen in Arnhem die zich lieten meeslepen in de romantiek van de Arabische Lente. De twee zien er in de rechtszaal met lang, krullend haar, redelijk hippe baardjes, blauwe jeans en een trendy trui of overhemd niet echt uit als terroristen.

Strafbaar

Met de kennis van nu zouden de vrienden het niet meer in hun hoofd halen naar Syrië te vertrekken. ,,Ik distantieer mij van wat daar gebeurt”, zegt Mohamed. Hij zegt ook niets te willen weten van oproepen om aanslagen in Nederland te plegen. ,,Ik ben zo’n moslim niet.” ,,Had ik dit geweten, dan was ik toen niet gegaan”, zegt Hakim. ,,Ik wist niet dat het strafbaar was.”

,,Het doel was kijken hoe het daar is en mij er vestigen”, legt Mohamed zijn plan uit. ,,Ik wist niet meer en zou ter plekke wel zien hoe ik hulp kon verlenen. Als de situatie in Syrië te doen was, zou ik mijn zwangere vrouw laten overkomen. De keuze om je aan de strijd te onttrekken is er nu niet.” Hakim beweert zijn in Syrië verblijvende broer bezocht te hebben, om vervolgens vakantie te vieren in Turkije.

Samenzwering

Het Openbaar Ministerie gelooft niet zo veel van deze lezing. Zo werden de twee in Duitsland aangehouden in huurauto’s, die ze in Turkije wilden verkopen. Dat is sowieso diefstal, erkent Mohammed desgevraagd. Maar daarbij zaten de voertuigen volgestopt met niet voor hulpverlening bestemde spullen, zoals mobiele telefoons, bivakmutsen, survivalkleding, combatbrillen en religieuze kledij en gewaden, plus een afscheidsbrief.

Bovendien waren alle spullen ook nog eens op bestelling van Mohammed’s broer Abdelkarim, die in Syrië met jihadisten meevecht. Nadat Abdelkarim in oktober vorig jaar via Facebook opriep tot aanslagen in Nederland, werd zijn paspoort ingenomen. Verder bulkten de computers, laptops, iPads en smartphones van de twee vrienden nog eens van de jihadfilmpjes en -lectuur.

Situatie

De advocaat van Mohamed benadrukt dat de situatie in Syrië in 2013 heel anders is dan nu. Dat noemt de aanklager onzin. Terreurgroep IS had weliswaar nog niet zo’n groot gebied in handen. Maar er waren genoeg andere terroristische groeperingen behoorlijk aan het vechten. Zeker in Aleppo, waar de twee niet-Arabisch sprekende Nederlanders naar toe wilden gaan.

Dat laatste hadden de twee broers van het duo hen ook kunnen vertellen. Mohamed had een filmpje in zijn bezit waarin zijn broer in een loopgraaf zit, waarbij de kogels hem om de oren vliegen. Ook de broer van Hakim bevond zich al in Syrië. Ook vond de politie veel WhatsApp-berichten op zijn telefoon. Op de vraag hoe dit zit, beroept Mohamed zich op zijn verschoningsrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Arnhemse Syriëgangers willen nu niet meer gaan
Sluiten