D. van Aken
D. van Aken Nieuws 9 jan 2015

‘Angst neemt toe in joodse gemeenschap in Nederland’

De gebeurtenissen in Parijs heeft de joodse gemeenschap in Nederland geschokt. "Het is afschuwelijk”, zegt voorzitter Jaap Fransman van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen het ANP. ,,Wij zitten weer in de hoek waar letterlijk en figuurlijk de klappen vallen.”

Angst

Fransman denkt dat de angst toeneemt binnen de joodse gemeenschap in Nederland. ,,Die was er al, maar de gebeurtenis in Parijs kan een extra impuls zijn voor angst. Dat is een hele begrijpelijke reactie.”

Ook voorzitter Ron van der Wieken van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom spreekt van ,,een afschuwelijke toestand. Maar het verbaast ons niet. Wij zijn de ergste vijand van de extreme islam. Het baart me zorgen. Het voegt toe wat we al weten: wij zijn het eerste target voor islamitische extremisten.”

Beveiliging

Beide organisaties zijn tegenstander van het mogelijk terugschroeven van de beveiliging van joodse instellingen. Na de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei vorig jaar werden joodse gebouwen en instellingen extra beveiligd. In Amsterdam is het plan dat vanaf 1 februari te verminderen.

,,De beveiliging moet sowieso op het huidige niveau blijven”, zegt Fransman van het CJO. ,,Zeker na de gebeurtenissen die nu aan de orde zijn. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.”

Volgens Van der Wieken wilden de joodse organisaties al voor de gijzelingsactie vasthouden aan het huidige beveiligingsniveau. ,,Het terugschroeven is geen goede zet. We lopen daardoor onnodig risico. De Nederlandse overheid moet zich nog eens extra goed achter de oren krabben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Angst neemt toe in joodse gemeenschap in Nederland’
Sluiten